Majke sa više djece su zdravije i duže žive

puna-kuca-australka-je-rodila-petorke-sada-ima-16-ero-djece-504x335-20110936-20110905124226-0e225001d72d2809d81bd9e5332f08b0Žene koje imaju četvoro i više djece tri puta su manje sklone riziku od bolesti srca u odnosu na majke sa manje dece, rezultat je studije koju su sproveli naučnici iz Kalifornije.

Majke sa više djece imaju zdravije srce

Mame koje imaju puno djece jesu više izložene stresu, ali su im zato krvotok i krvni sudovi zdraviji, a kako pokazuje ova studija imaju i pedeset odsto manje šanse od moždanog udara u odnosu na žene sa manjim brojem djece.

Dugotrajno izlaganje hormonima u trudnoći ima blagotvorno delovanje na krvne sudove i srce. Osim toga, velike porodice pružaju i veću emotivnu podršku što pozitivno utiče na cjelokupno zdravstveno stanje.

Žene koje su rodile blizance žive duže

U poređenju sa drugim majkama, žene koje rode blizance žive duže, imaju više djece nego što se očekivalo, nose bebe u kraćim intervalima tokom dužeg vremena, prema studiji Univerziteta u Juti.

“Preovlađujući stav u društvu je da je teret podizanja djece kada žena nosi blizance veliki, ali je zapravo sasvim suprotno. Žene koje imaju prirodnu blizanačku trudnoću, u stvari, žive duže i zapravo su plodnije”, objašnjava Smit.

Oni su ustanovili da u poređenju sa majkama koje su rodile jedno dijete, majke blizanaca žive duže poslije menopauze. Žene koje rode blizance imaju više djece nego što se očekivalo, jednostavno zbog rođenja blizanaca. Majke blizanaca imaju kraće vrijeme između porođaja. Reproduktivni vijek, razlika između broja godina na zadnjem porođaju i broja godina na prvom rođenju – bio je veći za majke blizanaca. Mame blizanaca su takođe bile starije u vrijeme njihovog posljednjeg porođaja. (dnevnik)

Comments are closed.