NSBiH: Imamo Zlatana koliko hoćeš

thumb460_4959_zlatan-ibrahimovic-fc-barcelona-Ko je kriv što Zlatan Ibrahimović ne nosi dres BiH. Zašto planetarna nogometna zvijezda igra za Švedsku, a ne za BiH? Ko je kriv? Ko je najodgovorniji? Da li je, i ko je razgovorao sa Ibrahimovićem, njegovim ocem Šefikom, posrednicima…
Krenimo redom. Rasim Suljkić, Bošnjak, bivši nogometaš, koji je radio i živio u Švedskoj, prvi je napravio kontakt. Zvao novinare, čelnike NSBiH, nagovijestio dolazak velikog asa… Nažalost, odgovorni u Savezu bili su gluhi na vapaje dijaspore.

Premda je Fuad Muzurović, reagirao, otišao na lice mjesta, ali bez konkretnog učinka… Kada je za selektora reprezentacije došao Blaž Slišković, već je bilo kasno. Zlatan je uveliko bio vezan za Švedsku. Ni tehnički, jer je već napunio 21 godinu, nije bila moguća promjena sportskog državljanstva.  I Jusuf Pušina, tadašnji predsjednik NSBiH je krenuo u ofanzivu…

– Razgovarao sam sa Ibrahimovićem! Ne znam precizno kada, ali znam da je bio raspoložen da igra za BiH. Razgovarao sam i sa dosta dobronamjernih ljudi, koji su nam ukazivali na Zlatana. Ja kao predsjednik nisam mogao nekome narediti, niti ga na svoju ruku pozvati, iako ste mi spočitavali da se miješam u selektorov posao. Kamo sreće da sam to uradio u Zlatanovom slučaju. To je jedina istina- izjavio je za “Sport“ Ibrahimović.

Imamo takvih koliko hoćeš

Novinari Sporta Emir Delić i Sinan Sinanović prvi su posjetili Zlatana. Najprije dok je igrao za Malmo, potom kada je nastupao za Ajax, te u vrijeme dok je nosio dres Juventusa. Nakon Evropskog prvenstva u Portugalu, novinari Sporta bili su Zlatanovi gosti u Novalji gdje je Zlatan ljetovao sa članovima svoje porodice. Zlatan je tada pričao da se sjeća da je bilo nekih telefonskih razgovora, ali da nije bilo konkretnog poziva. Njegov otac Šefik otkrio je tok razgovora, ali ne i osobu iz NSBiH sa kojom je razgovarao.

– Ne želim sada tu osobu staviti u fokus, neću da ima neugodnosti. Zlatan je igrao za juniore kada se to dešavalo. Želio sam da moj Zlatan igra za BiH. On je moja krv. Ja sam prije svih vjerovao da će postati zvijezda. Nažalost, dobio sam odgovor: “Imamo mi takvih koliko hoćeš“… Nakon toga nisam više zvao, ispričao je Šefik Ibrahimović novinaru Sporta.

Comments are closed.