Ovo uče (bošnjačka) djeca u RS:Marko pije uz ramazan vino, još nagoni (h)odže i (h)adžije

 Li4vLi4vLi4vaW1hZ2VzL3N0b3JpZXMvMjAxMy9ub3ZlbWJhcjEvY2l0YW5rYS5qcGcmYW1wO3c9ODAwJmFtcDtoPTYwMCZhbXA7cT0xMDA=Šta sve moraju da uče bošnjačka djeca u školama entiteta RS, poprilično ilustrira i čitanka za prvi razred gimnazije autora Vuka Milatovića i Branka Savića.

Svi oni koji su prošli proces obrazovanja u predratnoj Jugoslaviji dobro znaju šta su lirske, a šta epske narodne pjesme, pri tome i junačke. No, ne pamti se pjesma koja se danas čita i interpretira u srednjoj školi u RS pod nazivom „Marko pije uz ramazan vino“.

“Marko pije uz ramazan vino, još nagoni odže i adžije, idu Turci caru na parnicu…“ i sve u tom stilu, da bi na kraju pjesme slavni car „Suleman“ (tako piše u pjesmi, op. a.) Marku dao stotinu dukata i kazao: „Idi, Marko, te se napij vina“. U interpretaciji pjesme, učenicima se pojašnjava da car „u strahu daje stotinu dukata…“ te, valjda zbog tog straha, oprašta Marku što na vino „nagoni odže i adžije“.

Možda nekome ova pjesma budi nacionalni ponos, ali bošnjačkoj djeci ovakav kontekst zasigurno ne garantira vjersku i nacionalnu ravnopravnost u obrazovanju. (Bportal.ba)

Li4vLi4vLi4vaW1hZ2VzL3N0b3JpZXMvMjAxMy9ub3ZlbWJhcjEvY2l0YW5rYS5qcGcmYW1wO3c9ODAwJmFtcDtoPTYwMCZhbXA7cT0xMDA=

Comments are closed.