Muftija: Nećemo stati dok ne napravimo preko 100 džamija

998028_523274207735937_1398350361_nNovi Pazar – Temelji za 41. džamiju; Muftija: ‘Nećemo stati dok ne napravimo preko 100 džamija’  – U petak, 19.07.2013. godine  u naselju Dohoviće postavljen je kamen temeljac za izgradnju džamije.

Tim povodom priređen je i prigodan program u kojem su učešće uzeli hafizi iz Kaira. Pored velikog broja mještana naselja Dohoviće, kao i okolnih naselja u Novom Pazaru, skupu je, ispred mešihata IZ-u Srbiji, prisustvovao Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić, rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru Mevlud Dudić, direktor medrese „Gazi Isa-beg“ Rešad ef. Plojović.

Program je započeo učenjem Kur’ani Kerima, gdje su prisutni uživali slušajuće milozvučne glasove hafiza Ibrahima Muselleme i Ahmeda Halima. Ispred medžlisa IZ -e Novi Pazar, prisutnima se obratio glavni imam hfz. Irfan-ef. Malić. On je na samom početku podsjetio da je plac za džamiju uvakufio rah. Ifet Maljanović, još za vrijeme svog života, te pozvao prisutnime da prouče fatihu za dušu rahmetlije. Hfz Irfan ef. je, između ostalog, kazao da ona mjesta na kojima se čini sedžda Uzvišenom Allahu nisu obična mjesta, I da mjesto na kojem će biti sagrađena džamija je od danas posebno mjesto. ”Brzih dana će ovdje niknuti velelepna džamija, upravo onakva kakvu ovo mjesto I ovaj džemat  zaslužuju.” Hfz Irfan-ef. je na kraju svog obraćanja pozvao sve ljude dobre volje, da uzmu učešće u izgradjni ove džamiju, te uputio dovu Uzvišenom Gospodaru da vakifa nagradi obilatom nagradom.

Zatim se prisutnima obratio glavni muftija IZ-e u Srbiji Muamer ef. Zukorlić. On je na samom početku podsjetio  da se nekada Novi Pazar ponosio sa svojih šesnaest džamija, dok danas medžlis IZ-e u Novom Pazaru prelazi brojku od četrdeset džamija, te da muslimani Novog Pazara ne smiju stati kod ove brojke, već je ovom gradu potrebno još džamija. On je kazao da svako naselje treba imati svoju džamiju i da je praksa pokazala da gdje god je podignuta nova džamija, tu su se pojavili novi praktični muslimani. ”Nema većeg bereketa za jedno naselje, nego kada se u tom mjestu podigne džamija” – naglasio je Muftija. On  je kazao da je uloga džamije, kada je u pitanju omladina, izuzetno važna.

”Potrebna je džamija, mjesto okupljana naše djece, mjesto gdje će naša djeca učiti šehadet i učiti da budu dobri ljudi, da ne izdaju, da čuvaju svoje, da ne ugrožavaju tuđe i da se ponose svojom vjerom i kulturom.”  Muftija je dodao da su bezuspješni pristisci, kojima se ljudi nastoje ucijeniti da ne izdvajaju svoj imatak za džamiju, I naglasio: ”U planu je da se jos na dva uvakufljena placa postavi kamen temeljac za izgradnju džamije. I što više oni ucjenjuju, Allah daje više blagodati.”

Muftija je na kraju uputio dovu Allahu dž.š.  da sve prisutne obaspe bereketom, uz želju da uskoro, na ovom mjestu, bude upriličeno i otvaranje džamije. Nakon obraćanja Glavnog muftije, pristupilo se svečanom polaganju kamena temeljca za izgradnju džamije.

Na kraju je dovu proučio rukovodilac vjerso-prosvjetne službe, mr. Enver-ef. Omerović. (sandzakpress.net)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *