SIDA: UN poziva na sunećenje muškaraca

whoKao dodatnu mjeru u borbi protiv SIDE, WHO agencije Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNAIDS  poziva neosunećene muškarce da to učine. Dokazano je da sunećenje smanjuje rizik za 60% od oboljevanja od SIDE, s tim da i dalje generalno ne spriječava zarazu HIV-om.


Da sunećenje zaista smanjuje rizik od zaraze HIV-om, pokazale su mnoge studije. Nedavno je grupa naučnika objavila u žurnalu The Lancet da sunećenje za 50% smanjuje opasnost od zaraze.

Preporučuju da zemlje s visokom stopom zaraze učine taj zahvat dostupnijim,
pri čemu bi prednost trebali imati mladi.

“Te preporuke velik su korak naprijed prema prevenciji zaraze
HIV-om”, rekao je Kevin de Cock, direktor programa za AIDS WHO-a.

Od 40 milijuna ljudi na svijetu zaraženih HIV-om, 25 milijuna živi u subsaharskoj Africi.

WHO i UNAIDS tvrde da bi se sunećenjem u idućih 20 godina mogla spriječiti zaraza  5.7 milijuna muškaraca u tom području i spasiti životi tri milijuna ljudi.

Na svijetu je oko 30 posto sunećenjih muškaraca. Među Židovima i muslimanima taj se postupak izvodi iz religijskih razloga, a u drugih zbog higijene, većinom u prvim mjesecima života.

http://www.who.int/bulletin/volumes/84/7/news10706/en/

sida

afrika_sida

sida2

One comment on “SIDA: UN poziva na sunećenje muškaraca

  1. haris kasmo says:

    Bio sam na psihijatriji dva mjeseca jer sam isao glavnom ulicom grada Sarajeva i govorio ljudima kako nije uredu sunetiti ljude jer takve osobe imaju jacu potenciju jer nemaju kozice a glavic je najosjetljiviji po pitanju nadrazaja a sada znam da je uredu i jednom sam rekao to bi bilo isto kad cure ne bi imale koze preko klitorisa a ja znam da to nije isto nit bi volio da to neko radi, to sam ja samo posistovjetio musko zensko-nadrazaji, ja ne znam ni sta je klitoris ni gdje se nalazi samo sam cuo da tu cure imaju nadrazaje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *