Category: Naslovna

Bošnjaci najviši narod u svijetu?

visina

Bošnjaci kao stanovnici Dinarskog kraja (tzv. “Dinarci”) najviši su narod u svijetu. Prosječan odrastao muškarac visok je 185,6 sm, dok su žene niže za nekoliko sm.

 

Čitaj dalje

Zašto Srbi i drugi narodi na Balkanu i nakon 500 godina nisu postali muslimani

Ethnographic_map_of_European_Turkey_from_1877_by_Carl_SaxVjera Bošnjaka je islam. Bošnjaci su, uz Albance i Turke, jedan od tri naroda Europe čiji pripadnici su u najvećem broju muslimani. Treba imati u vidu da je država Bošnjaka kraljevina Bosna, tokom cijelog svog postojanja, dakle od 1180 do 1463 godine bila i prva i jedina multireligiozna država, sa zakonski regulisanom vjerskom i kulturnom tolerancijom. Čitaj dalje

Prvi rječnik bosanskog jezika napisan je gotovo 200 godina prije prvog rječnika srpskog jezika

bosanskirijecnikJezik Bošnjaka je izvorno i autentično bosanski. Ni srpski, ni hrvatski; ni srpsko-hrvatski, ni hrvatsko-srpski. Historijski, odnosno, hronološki, bosanski jezik oficijaliziran je znatno prije srpskog i hrvatskog jezika. Čitaj dalje

Najodlikovanija jedinica u prvom svjetskom ratu

Posjeta_Cara_Karla_Bosnjackoj_regimentiUloga Bošnjaka u prvom svjetskom ratu je zaista važna. Ne samo za njih nego i za cijelu Evropu. Prvi svjetski rat je prvi veći oružani sukob gdje se skoro cijeli svijet povezao, da je jedan tako mali narod kao što su Bošnjaci dali toliko puno u tom ratu dokazuje, da iako su mali da su itekako značajni.

Ovo je dio bošnjačke historije koju oni moraju da čuvaju a i Austrija kao država se i dan danas sjeća bošnjačkih boraca.

Čitaj dalje

Ko su Bošnjaci? Bošnjaci su ELITA!

bosnjaciKo su Bošnjaci? Who are the Bosniaks? Wer sind die Bosniaken? Boşnaklar kimiz?

Čitaj dalje

Najstariji narod u Evropi traži Autonomiju

autonomija-sandzakaModerna genetika je dokazala da su Bošnjaci najstariji narod u Evropi (30000 – 35000 godina star)

Čitaj dalje

Bošnjaci najstariji Evropljani?

haplogroupiDok u svijetu gotovo svi narodi tvrde da znaju svoje historijsko porijeklo, u zemljama bivše Jugoslavije, a pogotovo u našoj Bosni i Hercegovni, vode se rasprave ko je ko i odakle je došao, te koji narod po tom osnovu ima pravo na dominaciju.

Čitaj dalje