Sandžak: Pronađene ilirske urne stare 3.000 godina

pesterska-kultura-3

U selu Pružanj na Pešterskoj visoravni u Sandžaku arheolozi su otkrili urne koje potiču iz hiljadite godine prije nove ere i najverovatnije su pripadale Ilirima.

 

Na ovo veliko otkriće srpski arheolozi su naišli u potrazi za materijalnim tragovima o životu Slovena u desetom vijeku nove ere kada su se neočekivano pojavile urne koje su dve hiljade godina starije, a uz njih i grobna mjesta iz srednjeg vijeka, prenijeli su lokalni elektronski mediji.

“Ovo je još jedna potvrda da je ovaj kraj bio naseljen u davna vremena i nije mala stvar da na ovom području imate tri urne koje potiču iz vremena od prije tri hiljade godina”, rekla je direktorka Muzeja Ras Dragica Premović-Aleksić.

I ranija arheološka istraživanja ovog regiona ukazuju postojanje Dardanaca u ovom periodu, kazala Premovićeva, koja je ukazala da su oni bili izuzetno moćan ilirski narod za koje se vezuje legenda o osnivanju Troje.

iliri_samostan_inline

Premović-Aleksić kaže da su otkriveni grobovi spaljenih pokojnika, koji su nakon spaljivanja na lomači pohranjeni u urnama.

Ovo su, rekla je ona, bila grobna mesta, a na osnovu karakteristika urni može se reći da ovi grobovi pripadaju poznom bronzanom dobu, rekla je Premović-Aleksić. U bronzanom dobu, prvi poznati stanovnici ovog područja su Iliri.

800px-Illyrians
“To je pleme koje je živjelo na prostoru Makedonije, Južne Srbije, Kosova do nas ovde, mi smo im jugozapadna granica. Iliri su bili veliko i jako pleme, jedno od najstarijih na prostoru Balkana”, rekla je Premović-Aleksić.  Izbor: vesti-online.com

Raška i Bosna su ilirske riječi a ne srpske

2 comments on “Sandžak: Pronađene ilirske urne stare 3.000 godina

  1. Aliu says:

    Bravo Hodja efendi,osim sto si hodja vi ste i veiliki intrelektualac.Svaka ti cas.Verujem da se nasa zajednicka zela jednoga dana da ce se ispuniti.Pun0 pozdrava iz Ferizaja Kosova a i Frakfurta.

  2. Johnf6 says:

    Hey very nice blog!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your site and take the feeds alsoI’m satisfied to find a lot of useful info right here within the post, we’d like develop extra strategies in this regard, thanks for sharing. ecfbgffkgdkg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *