Ništa nije slučajno: Ovo je voće i povrće koje liči na ljudske organe i pomaže njihovom zdravlju

aOrah: Mozak Nabori oraha podsjećaju na mozak. Orah, osim toga, ima i lijevu i desnu polutku. Ne čudi zato da su orasi na glasu kao hrana za mozak. Sadrže puno omega-3 masnih kiselina, koje pomažu boljoj funkciji mozga.
Mrkva: OčiRazrežite mrkvu i lako ćete vidjeti kružne i zrakaste linije koje oponašaju građu oka, tj. šarenice. Bapske priče su istinite – mrkva je zapravo zdrava za oči. Mrkve su pune vitamina i antioksidansa, kao je beta-karoten, koji smanjuje šanse od makularne degeneracije, vodećeg uzroka gubitka vida kod starijih osoba.
Celer: KostDuge stabljike celera izgledaju baš poput kostiju, a istovremeno je celer i koristan za kosti. Celer je odličan izvor silicija, koji je dio molekularne strukture koja daje snagu kostima. Druga sličnost: kosti imaju 23 posto natrija, a tako je i s celerom.Avokado: MaternicaOblik avokada podsjeća na maternicu, a istovremeno čuva reproduktivno zdravlje. Naime, avokado je dobar izvor folne kiseline. Za folate je utvrđeno da smanjuju rizik od cervikalne displazije, što je premaligno stanje.

Grejp: Grudi

Sličnost između okruglih agruma – limuna i grejpa – i grudi možda nije samo slučajna. Grejp sadrži tvari koje se nazivaju limonoidi, koji mogu spriječiti razvoj raka u laboratorijskih životinja i stanicama dojke kod ljudi.

Paradajz: Srce

Razrežite li paradajz, primijetit ćete da ovo crveno povrće ima više komora koje nalikuju strukturi srca. Studije su otkrile da je zbog likopena u paradajzu smanjen rizik za razvoj srčanih bolesti kod muškaraca i žena koji ih često jedu. A ako ih pomiješate s malo masnoća, poput maslinovog ulja ili avokada, to će za gotovo 10 posto povećati apsorpciju likopena.

Pogledajte malo oko sebe, naići ćete na još mnoge sličnosti. Poput, naprimjer, graška koji je odličan za bubrege. – See more at: http://www.bportal.ba/index.php?option=com_content&id=17043%3Anita-nije-sluajno-ovo-je-voe-i-povre-koje-lii-na-ljudske-organe-i-pomae-njihovom-zdravlju&Itemid=67#sthash.lpW8rVfs.dpuf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *