Er Srbija kupuje 10 aviona od Arapa

393556_air-serbia-let-za-abu-dabi261013ras-foto-aleksandar-dimitrijevic--26_fBeograd – Avikompanija Er Srbija objavila je da je potvrđen dolazak u njenu flotu 10 aviona nove generacije erbas A320neo, sa isporukom od 2018. i 2020. godine, a kupovina će koštati milijardu dolara. Posao koji je postignut za potrebe Er Srbije je objavljen na „Dubai Air Show” manifestaciji, saopštila je Er Srbija.

To je dio aranžmana sa strateškim partnerom Etihad ervejz iz Emirata koji ima flotu od 117 aviona tipa erbas. Avion A320neo zamjeniće, kako je navedeno, osam letelica A319 i dva A320, koji su trenutno uzeti u najam kako bi se postepeno zamenila stara flota od 10 aviona bong B737-300.

SERBIA-UAE-AVIATION-MERGER-ETIHAD

Saopštenje o kupovini aviona erbas A320neo usledilo je neposredno po prvom inauguracionom letu vazduhoplova A319 u bojama Er Srbije od Beograda do Abu Dabija, koji je obavljen 26. oktobra. Ugovor kojim je Etihad stekao 49 procenata vlasništva u Er Srbija i na osnovu kojeg će rukovoditi kompanijom u periodu od pet godina objavljen je 1. avgusta.

Prema riječima generalnog direktora Er Srbije Daneta Kondića, taj avioprevoznik ima za cilj da postane aviokompanija svjetske klase i zato se ubrzano krenulo i sa uvođenjem vjećeg broja savremenih vazduhoplova tipa erbas A319 i A320 u flotu, kako bi se što pre poboljšali kvalitet putovanja i usluga za goste nacionalne aviokompanije.

„Nova flota aviona tipa erbas A320neo ključni je dio strategije kojom će se pozicija naše aviokompanije redefinisati tako da bude najbolja na tržištu, sa najsavremenijim i najkomfornijim avionima sa jednim prolazom između sedišta u kabini”, rekao je Kondić.
Sa avionima A320neo biće postavljen novi standard, s obzirom da je taj tip ponuđen kao najbolja opcija u porodici aviona A320.

Ima nove motore i vrhove krila izgrađene po Šarklet tehnologiji, što omogućava dodatnu energetsku efikasnost, odnosno uštedu goriva od čak 15 odsto.

Do kraja oktobra erbas je imao poružbine od 44 aviokompanije za čak 2.487 ovih aviona, što A320neo čini najprodavanijom komercijalnom letelicom ikada i dokazuje da je ovaj avion lider na tržištu, naveo je Kondić.

Savjetnik za ekonomiju i finansije prvog potpredsedika Vlade Srbije Siniša Mali rekao je da se vlada, koja je većinski vlasnik Er Srbije, u potpunosti saglasila sa Etihadom u vezi sa kupovinom A320neo aviona za potrebe srpskog avioprevoznika.

„Ovo je dobro za nacionalnu aviokompaniju, ali i za ljude u Srbiji, jer će i Er Srbija i naši građani imati koristi od obima ekonomske razmene, koja je u ovom slučaju rezultat kupovine najsevremenijih vazduhoplova erbas od strane Etihad ervejza”, rekao je Mali.

Prema njegovim riječima, sa isporukom ovih 10 novih aviona između 2018. i 2020. Er Srbija će biti prva aviokompanija u regionu koja će imati najsavremeniju flotu Erbasovih vazduhoplova.

Poslednja isporuka novog aviona, za sada bivšu nacionalnu aviokompaniju Jat ervejz, bila je 1988. godine. Sada je kroz naše partnerstvo sa Etihadom odobreno i aktiviranje 23 miliona dolara zadržanih od prethodnog depozita Jat ervejza, kao avansa za ove vazduhoplove, rekao je Mali.

On je kazao da je ovo je odlična vijest za građane Srbije i da opredeljenost vlade za ove avione odražava i njenu opredeljenost za bolju budućnost i sukcesivan razvoj nacionalne aviokompanije. Mali na naglasio da je Er Srbija ima veliki značaj za privredni razvoj Srbije.

Er Srbija je već otvorila novu saobraćajnu liniju sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla do Abu Dabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Er Srbija planira da poleti ka još 12 novih destinacija do 11 zemalja i to između januara i aprila 2014, uz reorganizaciju tekućeg reda letenja kako bi se optimalizovale veze preko matičnog aerodroma u Beogradu. (Vaseljenska TV)

Comments are closed.