Bh. imovina širom Jadrana

jadranVeliki građana BiH i ovog ljeta godišnji odmor provodi na Jadranu, uprkos visokim troškovima smještaja i hrane, posebno u Hrvatskoj. No, većina njih ne zna niti ima informacije o tome da naša država, odnosno njene kompanije i institucije, posjeduje više od 200 objekata na jadranskoj obali.

Prema zvaničnim informacijama Agencije za privatizaciju u FBiH, Bosna i Hercegovina u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori posjeduje 294 objekta, od kojih je 70 posto u Hrvatskoj. Riječ je o elitnim odmaralištima, hotelima, vilama i ostalim nekretninama čija se tržišna vrijednost procjenjuje na blizu milijardu maraka. No, ni dvije decenije nakon raspada bivše Jugoslavije ti objekti nisu vraćeni u posjed naše zemlje.

Kako je kazao direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Šuhret Fazlić, knjigovodstvena vrijednost imovine iznosi oko 700 miliona maraka, a tržišnu je teško procijeniti, ali je zasigurno i veća.

Primjera radi, u Trogiru imamo odmaralište nekadašnjeg kombinata Borac Travnik. U Gradcu BiH ima nekoliko objekata, odmarališta i hotele, ukupne površine od čak 66.000 kvadrata. Hotel Valter Perić je imovina Elektroprivrede BiH, rudnici Zenica, Đurđevik, Kakanj, Miljevina i Breza posjeduju odmaralište Rudar te hotel Đuro Salaj.

To je imovina koju BiH potražuje. Većina je predmet sudskih sporova, ali ide teško zbog političkih previranja kod nas. Recimo, Željeznice FBiH vlasnik su jadranskih odmarališta Saobraćajci i Vila Bosanka te suvlasnik u odmaralištu Trgovci. Odmaralište imaju i Fabrika duhana Mostar, Merkur Mostar, odmaralište Agrokomerca je u Dubrovniku. Imamo i hotele u Podgori, Zadru, na Braču, u Bristu, hotel u Baškoj Vodi je u vlasništvu sarajevske Hidrogradnje…”, navodi Fazlić.

On ističe da njegova agencija vodi detaljnu evidenciju te prikuplja dokumentaciju o svim objektima van granica BiH. Gdje postoji mogućnost, pokreće spor da imovina bude vraćena vlasniku.

Advokat Ramo Atajić, koji se već nekoliko godina bavi zastupanjem bh. institucija i kompanija u procesima za povrat imovine, kaže da je njihova vrijednost ogromna.

“U Gradcu na moru je sindikalna imovina. Zašto oni ne bi mogli direktno zaključivati ugovore o najmu ili prodaji i tako zarađivati? Međutim, Hrvatska je tu imovinu izuzela još 1992. godine i još nije izvršila povrat. Činjenica da je većina nekretnina uz obalu, dodaje im vrijednost”, pojasnio je Atajić.

Rijedak je slučaj poput poznate vile u Trpnju, koja je vraćena u posjed Vlade Federacije BiH. Reprezentativni objekat prije nekoliko godina je i obnovljen, a pojedini Vladini funkcioneri su ljetovali, po određenoj tarifi, u vili. No, nakon što je nametnuta zabrana raspolaganja državnom imovinom do konačnog dogovora, objekt je, navodno, prazan, piše Dnevni avaz.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *