75 godina od smrti Dr. Mehmeda Spahe: Ubili su ga jer je bio protiv podjele Bosne!

140312081.8_mnNema nikakve sumnje da je moj otac otrovan, kaže Emina Kadić, kćerka jednog od najznamenitijih bošnjačkih političara 20. stoljeća Mehmeda Spahe, vođe Jugoslavenske muslimanske organizacije (JMO) i prvog Bošnjaka u Vladi Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS).

Nije bio bolestan

Danas se navršava 75 godina od smrti jednog od najznačajnijih bosanskih političara, koji je umro 29. juna 1939. godine pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Emina Kadić, njegova jedina živa nasljednica, i sama ima 92 godine, ali pamćenje je još dobro služi.

– On je bio čovjek koji je volio sve ljude svijeta. Nikada ih nije dijelio po nacionalnosti. Njegovi najbolji prijatelji bili su drugih religija, Jelavić, Ungar, Ljeskovac. Volio je Bosnu, borio se za muslimane. Uvijek je gledao da ih zaposli što više, pogotovo kada je bio ministar saobraćaja. Bio je vođa muslimana i na kraju je ubijen u toj borbi – kaže Emina.

Priče da je Spaho umro prirodnom smrću ne stoje, jer, kako kaže Emina, koja je imala 17 godina kada je izgubila oca, on, faktički, nikada nije bio bolestan.

– Nikada se nije požalio na zdravlje. Imali smo kućnog ljekara, njegovog prijatelja dr. Vejsila Bičakčića. Nikada ga nije ni pregledao, jer nije trebalo. Otac je bio snažan čovjek, jak. Priče da je možda bio slabog zdravlja, pa da je zbog toga umro, nisu tačne. To neki naši profesori zagovaraju, ne znam zbog čega – kaže Kadić.
Kadić: Protivio se sporazumu Cvetković-Maček

mehmed-spahoOna ističe da se pouzdano zna ko je naredio njegovo ubistvo, a to je knez Pavle, kojem je Spaho bio smetnja.

– Moj otac bio je smetnja sporazumu Cvetković-Maček. Nije dao da podijele Bosnu, tačnije da ona nestane. Zbog toga je sigurno i ubijen, i to na Vidovdan. U to više nema sumnje. Otrovali su ga u hotelu “Srpski kralj” u Beogradu. Konobar je nekoliko godina kasnije mom bratu Ziji priznao da je ubacio otrov u njegovu šoljicu. Zbog čega nikada nije provedena istraga, to je druga priča – naglašava Emina Kadić.
Šok i nevjerica

Navodi da je u vrijeme očeve smrti bila mlada i da tada nije ni znala koliki je to bio gubitak, koliki će šok i nevjericu izazvati među porodicom, ali i svim njegovim prijateljima, cijelim narodom Bosne.

– Zanimljivo je, a to mi je majka Habiba kasnije pričala, da se nakon njegove smrti o tome uopće nije smjelo govoriti, niti se Spaho uopće više smio spominjati. Takva je bila politika. O tome niko nije smio ništa ni pitati. Majka nije željela ni da se uradi obdukcija. Možda i zbog vjerskih načela, ili nečeg drugog, ali na tome je sve stalo – kaže Emina Kadić.

Bio je divan otac

Mehmed-SpahoEmina Kadić kaže da je njen otac bio veliki zaljubljenik u cvijeće, a da je kuća u Sarajevu bila okružena ružičnjakom, lozama i staklenicima.

– Često je boravio u Beogradu, ali kada dođe u Sarajevo, najviše se odmarao u bašči. Bio je divan otac, suprug. Nije bio strog. Bila sam njegova mezimica. Znam i da je jako volio moju majku Habibu, bila je to velika ljubav. Vodio nas je na krstarenja i putovanja. Bila sam mala, ali i tada sam uživala – priča Kadić.

Istinski lider Bošnjaka

Dr. Mehmed Spaho bio je prvi Bošnjak u Vladi Kraljevine SHS koji se snažno zalagao za prava Bošnjaka muslimana. Bio je jedan od utemeljitelja Jugoslavenske muslimanske organizacije. Njegov politički život počinje učlanjivanjem u Muslimansku narodnu organizaciju (MNO), koja je bila prva bošnjačka politička stranka u doba Austro-Ugarske. Već tada postaje istinski vođa Bošnjaka.

Jedinstveno je njegovo držanje po pitanju podjele Bosne sporazumom Cvetković-Maček. Bio je svjestan da bi podjela Bosne značila i kraj Bošnjaka, a ne samo Bosne. Bio je i ostao bosanski političar koji je principe autonomije, i posebnosti BiH unutar jugoslavenske zajednice, čvrsto afirmirao kao cilj vlastite politike.

Comments are closed.