Crna Gora želi članstvo u Arapskoj ligi

cg_arapskaligaU okviru Arapske lige sarađuju 22 islamske zemlje i četiri gostujuće – Brazil, Eritreja, Venecuela i Indija. Nema zemalja Balkana.

Crnogorska vlada do septembra planira zatražiti status zemlje gosta u okviru Arapske lige kako bi osnažila kontakte sa zemljama arapskog svijeta, a sve s ciljem privlačenja investicija.

Zajedno s kraljevskom porodicom iz Abu Dabija crnogorska Atlas grupa uložila je blizu 150 miliona eura u gradnju jednog kompleksa u Podgorici.

No, planiraju i novi projekat na primorju, vrijedan više od 200 miliona, kaže reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

„To je jedna lokacija koju će šeik Muhamed da gradi za svoje potrebe – biće kompleks od privatnih vila do hotela na crnogorskoj obali i biće jedna od velikih investicija koje će kraljevska familija vršiti u Crnoj Gori i na Balkanu“, kaže Duško Knežević iz Atlas grupe.

Direktan kontakt i bolja saradnja s državama arapskog svijeta glavni su razlozi što će Crna Gora u septembru zatražiti status gosta u organizaciji Arapske lige.

Više mogućnosti

„Kroz članstvo možemo ostvariti neposredan uvid u ono što radi Arapska liga… politiku koju vode arapske države, po određenim pitanjima koja su od interesa i za našu diplomatiju, a takođe otvaraju se učešća naših visokih zvaničnika na sastancima Arapske lige gdje se mogu ostvariti bilateralni kontakti“, kaže Pavle Karanikić iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

No, gdje je politika – tu je i ekonomija.

Saradnja Crne Gore i arapskih zemalja intenzivirana je tek posljednjih nekoliko godina. Podaci Privredne komore pokazuju da je od 2007. do 2013. godine ušlo blizu 80 miliona eura arapskih investicija.

Članstvo u Arapskoj ligi za Crnu Goru bi, kažu ekonomisti, moglo donijeti nove investicijske prilike.

„Mislim da Crna Gora može potencijalno imati koristi, ne direktne mjerljive odmah, ali na srednjem i na dugom roku svakako veće mogućnosti za privlačenje stranog kapitala iz regiona koji pokriva ova međunarodna organizacija koja ima ugled u ukupnim investicionim značajnim tokovima aktivnostima uključenih zemalja“, kaže ekonomska analitičarka Gordana Đurović.

U okviru Arapske lige sarađuju 22 islamske zemlje i četiri gostujuće – Brazil, Eritreja, Venecuela i Indija. Nema zemalja Balkana.

Izvor: Al Jazeera

Comments are closed.