Zibija Šarenkapić: ‘U SDP-u vlada potpuno rasulo’

Uprava_za_rodnu_ravnopravnost_17-300x199Novi Pazar – Iako je prošlo više od 10 dana kako je predsjednik Sandžačke demokratske partije (SDP) Rešad Hodžić podnio ostavku na tu funkciju, do sada se niko iz ove, najjače vladajuće partije u Novom Pazaru, nije oglasio.

Više pokušaja radija Sto plus da iz centrale stranke i visokih funkcionera dobije bilo kakav komentar, nije urodio plodom.

U ovdašnjem nevladinom sektoru kažu da je to danak višegodišnje vlasti ove partije u Novom Pazaru, ali da se neće odraziti na stanje u gradu.

Direktorka Kulturnog centra “DamaD” Zibija Šarenkapić smatra da je Hodžićeva ostavka signal građanima na “potpuno rasulo u ovoj partiji i lokalnoj samoupravi”.

“Stanje u stranci se neće promijeniti Hodžićevom ostavkom, koji će i dalje biti član Gradskog veća Novog Pazara. Pitam se da li nam je on time poručio da će od sada sve svoje potencijale usmjeriti ka rješavanju gradskih pitanja, što bi bilo dobro jer bi značilo da SDP sebe žrtvuje da bi se prevazišla tekuća i goruća pitanja u ovom gradu”, rekla je Šarenkapićeva našem radiju.

Međutim, ona sumnja da će Hodžić kao jedinka dodatnim angažovanjem imati snage da popravi stanje u lokalnoj samoupravi.

“Sasvim je očigledno da SDP plaća danak toga što je na vlasti, jer se tada obično u svakoj stranci pokaže da ima sužen ljudski resurs podobnika koji će pokriti rad partije i izabranih pozicija u lokalnoj samoupravi. U gradu ima dovoljno kvalitetnih kadrova, ali na žalost samo partijski ljudi obavljaju rukovodeće funkcije, tako da stranke ostaju bez rukovodioca”, smatra Šarenkapićeva.

Izvršni direktor NVO “Urban- in” Sead Biberović kaže da Hodžićeva ostavka ima veze sa unutarpartijskim odnosima i da neće imati značajnog uticaja na stanje u gradu.

“Nadam se da će osoba koja će ga zamijeniti na mjestu predsjednika učiniti mnogo više da ova stranka, koja je stožer vladajuće koalicije u lokalnoj vlasti, mnogo bolje i funkcionalnije djeluje na dobrobit građana. Svaka promena može da bude dobra, tako da vjerujem da će i ova doprinijeti da ta partija bolje radi”, rekao je Biberović.

On dodaje da će sada Hodžić imati više vremena da se posveti funkciji člana Gradskog veća.

Podsećamo da je Hodžić na čelo ove partije došao 2009. godine, kada je njen osnivač i dotadašnji predsednik Rasim Ljajić osnovao Socijaldemokratsku partiju Srbije (SDPS).

SDP od 2008. godine čini okosnicu vlasti u Novom Pazaru.

A.Bajrović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *