Rijaset BiH: Formiranje novih ili očuvanje nelegalnih IZ je neprihvatljivo

sjednica rijaseta 17.9.2013.Sarajevo – Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, 17. septembra 2013. godine održao je u Sarajevu 13. redovnu sjednicu. Sjednici su pored muftija i članova Rijaseta, prisustvovali predsjednik Sabora Islamske zajednice Safet Softić i predsjednik Udruženja ilmijje Islamske zajednice Mensur ef. Pašalić.


Članovima Rijaseta je prezentirana informacija o posjeti delegacije Islamske zajednice Republici Turskoj i razgovorima o zajedničkom interesu za povratkom jedinstva Islamske zajednice u Srbiji. Rijaset Islamske zajednice, izražavajući zabrinutost za stanje među muslimanima u Srbiji, je naglasio da je Islamska zajednica u Srbiji organski dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zbog čega Rijaset izražava trajni interes i opredjeljenje za očuvanje jedinstva Zajednice muslimana na tom području.

Rijaset Islamske zajednice je ponovio da je Sporazum iz Ankare od 10. oktobra 2011. godine, kako ga je odobrio Sabor Islamske zajednice u BiH, osnova za povratak jedinstva IZ u Srbiji, te da je formiranje novih vjerskih zajednica ili očuvanje nelegalnih neprihvatljivo rješenje.

Rijaset Islamske zajednice je dao punu podršku reisu-l-ulemi za formiranje Radne grupe za razgovore u cilju povratka jedinstva Islamske zajednice u Srbiji, koja će po obavljenom zadatku podnijeti izvještaj reisu-l-ulemi i Rijasetu. Odajući priznanje Dijanetu (Upravi za vjerske poslove) Republike Turske na podršci u traženju rješenja za teškoće na području Islamske zajednice u Srbiji, Rijaset Islamske zajednice je donio zaključak kojim se ističe da reisu-l-ulema, postupajući po svojim ovlastima i u skladu s Ustavom IZ, ne može biti limitiran stavovima nižih organa Islamske zajednice. Također Rijaset Islamske zajednice je iskazao priznanje na uspjesima koje je postigla IZ u Srbiji na čelu sa svojim rukovodstvom i zatražio od Mešihata i Sabora IZ u Srbiji da daju svoj puni doprinos povratku jedinstva IZ u Srbiji. (MINA)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *