Za Bosnu i Srbiju 1,846 milijardi eura pomoći

briselNa Donatorskoj konferenciji u Briselu prikupljena je pomoć za obnovu nakon katastrofalnih poplava u maju.

Na Donatorskoj konferenciji “Obnovimo zajedno” održanoj u Briselu za BiH i Srbiju je prikupljeno 809,2 miliona eura za BiH i 995,2 miliona eura za Srbiju kako bi se riješile finansijske potrebe nakon poplava, koje za BiH iznose 650 miliona eura, a za Srbiju 830 miliona eura, saopćeno je iz Evropske komisije.

Za prekogranične aktivnosti obećano je 41,1 milion eura. U pomoć koja je danas osigurana za dvije zemlje ulazi i 195 miliona eura koliko će izdvojiti EU.

Komesar za prorširenje EU-a Štefan Fule u Briselu je rekao da se radi isključivo o novcu od institucija EU-a i da u tu cifru ne ulaze donacije pojedinačnih članica.

“Od ukupno 195 miliona eura, 85 miliona eura bit će idzvojeno za Bosnu i Hercegovinu, 80 miliona eura za Srbiji, a 30 miliona eura će se ticati regionalnih mjera za namirivanje štete”, kazao je Fule i dodao da je Evropska komisija zatražila od zemalja članica EU-a dodatnih 123 miiona eura za dalju obnovu i prevenciju poplava.

Kako je na kraju Donatorske konferencije rekla komesarka za vanredne situacije Kristalina Georgieva, sredstva je obećalo više od 80 zemalja i međunarodnih organizacija.

Veća regionalna saradnja

Na Donatorskoj konferenciji BiH i Srbija usaglasile su s donatorima da su svjesne potrebe za unaprijeđenjem njihovih kapaciteta za smanjenje rizika od katastrofa.

Učesnici su se složili i da je potrebno pojačati rad na odbrani od poplava i infrastrukturi koja će biti otporna na klimatske promjene.

Obnavljanje poljoprivrednog sektora je i dalje ključno, ali i tu su također neophodna značajna unapređenja u oblasti vremenskih i hidroloških prognoza.

Nasipi i brane trebat će se rekonstruisati i poboljšati u skladu s međunarodno usaglašenim normama za rekonstrukciju. Evropska komisija će sazvati regionalni sastanak na visokom nivou u jesen ove godine, kako bi podržala razvoj strategije regionalno integrisanog odgovora na poplave.

Nedavne štete pokazale su potrebu i da BiH i Srbija učestvuju u Mehanizmu civilne zaštite EU.

Solidarnost i podrška

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, koji su učestvovali na konferenciji, zahvalili su se učesnicima na solidarnosti i pomoći za obnovu u ovim državama.

Krediti najveći dio pomoći za BiH

Od 809 miliona eura, obećanih kao pomoć BiH u saniranju posljedica majskih poplava, najveći dio su kreditna sredstva, a preostali mali dio su donacije, odnosno bespovratna sredstva, saopštio je Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Comments are closed.