Za 10 odsto manje plate i penzije u Srbiji!

novac-racunanje-650x334BEOGRAD – Ministar privrede i vršilac dužnosti ministra finansija Dušan Vujović izjavio je danas da će teret reformi morati da podnesu ne samo radnici i penzioneri, već sve ekonomske i socijalne grupe.

– Cilj je da do 2017. godine smanjimo deficit budžeta na oko 130 milijardi dinara, a moj plan je da linearno spuštamo deficit svake godine za oko 60 milijardi dinara i tako dođemo do cilja, rekao je Vujović.

Prosječna penzija u Srbiji je 200 eura, a najniža 100 eura. Prosječna plata u Srbiji je 380 eura.

Da bi se do toga došlo teret će morati da podnesu svi, i neće se ići samo na smanjenje plata i penzija, već prije svega na suzbijanje sive ekonomije i dovođenje u red poslovanje javnih preduzeća, što je predstavlja i razliku u odnosu na prijedlog bivšeg ministra finansija Lazara Krstića, naveo je Vujović.

Opcija smanjenja plata i pezija ipak ostaje, naveo je on i ukazao da je njegova radna hipoteza da se plate i penzije smanje za po 10 odsto, ali će o tome odlučiti vlada, jer je neophodno da se pronađe ona kombinacija mera koja će najpravilnije rasporediti teret reformi.

– Ceo paket mora da bude održiv i mora da bude na liniji smanjenja oko 500 miliona evra svake godine. Paket mora da bude prihvatljiv i MMF-u i finansijskim tržištima, koja treba da održe rejting Srbije, naveo je Vujović.

Prema njegovim riječima, Zakon o radu, koji bi sutra trebalo da se nađe u parlamentu, omogućiće lakše zapošljavanje i veću mobilnost radne snage.

– Bez fleksibilnijeg Zakona o radu teško se može očekivati da novi investitori zapošljavaju novu radnu snagu., ocenio je Vujović.

Izvor: Tanjug/RTS

Comments are closed.