Bivši visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petritsch: U BiH vrijeme za ukidanje entiteta i formiranje regija

wolfgang_petritsch_953455331SARAJEVO – Bivši visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petritsch i stručnjak za Balkan Christophe Solioz u opsežnom tekstu objavljenom na portalu za liberalne politike “Open Democracy” navode kako je došlo vrijeme da se u Bosni i Hercegovini ukinu entiteti Republika Srpska i Federacija BiH i zemlja organizuje po regijama, javlja Anadolu Agency (AA).

“Davne 1996. godine, odmah nakon rata, postojao je taj kritički osvrt na Dejtonski mirovni sporazum, za koji je tada svako očekivao da će biti promijenjen, drugačije napisan ili čak i ukinut”, pišu Petritsch i Solioz na početku teksta u kojem se najviše opisuje nefunkcionalnost zemlje zbog etnički orijentisanog ustavnog okvira poptisanog u Dejtonu 1995. godine.

Napominje se kako su posljednjim protestima širom BiH građani prisilili političare da razmišljaju o rješenjima konkretnih problema, umjesto o širenju straha od drugog i drugačijeg.

“Danas su sve ludorije o privlačenju glasova izgubile na snazi. Postoji oštra kritika protiv korupcije političkih elita bez obzira na to kojem dijelu zemlje i kojoj naciji pripadili. Čak i politička arhitektura, dogovorena u Dejtonu 1995. godine, sada se nalazi u stanju kolapsa”, ističe se u tekstu.

– Nejasna politika međunarodne zajednice produbila krizu u BiH –

Prema mišljenju autora teksta, međunarodna zajednica je nejasnom i nespretnom politikom samo produbila političku krizu u BiH.

“Međunarodna zajednica snosi isto odgovornosti za ovo žalosno stanje kao i lokalni predstavnici u BiH. Nespretnom inicijativom kao što je Butmirski paket iz 2010. godine, i Washington i Bruxelles su doprinijeli stvaranju političke krize u zemlji. Proces integracije u Evropsku uniju, koji je u stanju stagnacije deset godina, pokazao je tužnu realnost potpunog odsustva političke volje na strani Evrope”, ocjenjuju autori teksta.

Petritsch i Solioz smatraju kako je potrebna kompletna izmjena Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je, kako kažu, stvorio prekompleksan ustav.

“Kompletna ispravka Dejtonskog sporazuma je neizbježna. To je postalo više nego očigledno, da je reforma pretjerano kompleksnog ustava imperativ, sa jasnim ciljem uspostavljanja funkcionalne institucionalne arhitekture koja će ojačati glavne kapacitete države i uvesti pametan oblik decentralizacije na nivou regija koje moraju biti kreirane”, smatraju dvojica poznavalaca prilika u BiH.

Dodaju kako je potrebno da se ukinu entiteti, jer su se pokazali štetnim po napredak zemlje. Isto tako, napominju kako je potrebno ukinuti i kantone u Federaciji BiH.

“To bi značilo u konačnici kraj podjele zemlje na dva entiteta, jer su se oba entiteta pokazali nefunkcionalnim i tromim. Također bi bilo ukinuto i svih deset kantona u Federaciji BiH, koja je u krizi još od 2003. godine”, smatraju Petritsch i Solioz.

– Bosna treba drugačiju Evropu –

Podsjećaju na inicijativu bivšeg predsjedika Slovenije Milana Kučana iz 2007. godine, koji je pozivao na reformu Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno “Dejton 2”, pod okriljem potpisnika Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije i međunarodnih predstavnika kao posmatrača.

“Jedna drugačija Bosna treba drugačiju Evropu. Bruxelles sigurno želi izbjeći mogućnost da se sutra možda nađe u istoj situaciji kao danas u Kievu”, zaključuje se u tekstu.
(AA)

Comments are closed.