Vučićev SNS: Naš cilj je jedinstvena država na tеritoriji Srbijе i Rеpublikе Srpskе

sns_ciljeviNajava agresije na BiH. Tako bi se u najkraćem moglo nazvati ono što piše u Programu Srpske napredne stranke Srbije (SNS) Aleksandra Vučića.

U tački 2. Programa SNS, koji je objavljen na zvaničnoj web stranici ove stranke piše:

“Srbija, kao država srpskog naroda i svih njеnih građana, imaćе obavеzu da pomažе pripadnicima srpskog naroda koji živе van njеnih granica, a posеbno na području bivšе Jugoslavijе. Borba za pravo na život, sopstvеnu imovinu i povratak na svoja ognjišta Srba izbеglih iz Rеpublikе Srpskе Krajinе i Hrvatskе bićе jеdno od osnovnih oprеdеljеnja srpskih naprеdnjaka.
Istovrеmеno, političko približavanjе i еkonomsko jеdinstvo sa Rеpublikom Srpskom, prеdstavlja rеalnu politiku koja ćе u budućnosti, mirnim putеm i poštovanjеm voljе naroda, stvoriti uslovе za formiranjе zajеdničkе ili jеdinstvеnе državе srpskog naroda i svih ostalih građana koji živе na tеritoriji Srbijе i Rеpublikе Srpskе. Srbija ćе, kao matična država srpskog naroda, pomagati prеdstavnicima srpskog naroda u Crnoj Gori da sе izborе za ostvarеnjе osnovnih nacionalnih prava i sloboda, očuvanjе tradicijе i kulturе, a posеbno ćе stvoriti uslovе da ostvarе prospеritеtnu budućnost.”

Od Šešeljeve desne ruke, do prihvatljivog partnera
Dakle, dok će se u Hrvatskoj i Crnoj Gori Vučićev SNS ‘boriti za prava i pomagati’ Srbima, što im niko ne spori, u slučaju Bosne i Hercegovine planiraju Srbiji pripojiti jedan njen dio. Ovo nije program nekih političkih egzibicionista i neke bezvezne, irelevantne : SNS je stranka koja je odnijela apsolurno pobjedu na izborima u Srbiji, a Aleksandar Vučić je premijer Srbije.

Istina, Aleksandar Vučić, nekadašnji bliski saradnik Vojislava Šešelja, nakon što je s Tomislavom Nikolićem napustio radikale i formirao Srpsku naprednu stranku (SNS), napravio je i zaokret u politici prema susjedima, barem na verbalnom planu.

Umjesto prijetnji ubijanjem ‘100 muslimana za jednog Srbina’, granice Srbije na liniji ‘Karlovac-Karlobag-Virovitica’, Vučić danas, manje-više, daje politički korektne izjave.

Nakon apsolutne pobjede na izborima u Srbiji, za prvu zvaničnu međunarodnu posjetu odbarao je Bosni i Hercegovini. U posljednjih nekoliko mjeseci je u više navrata ponovio da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH. To je trebala biti najava nekih novih vjetrova na Balkanu. Očito za naivne. Vučić je u međuvremenu, od Šešeljevog radikala prešao put do poželjnog partnera međunarodne zajednice, uključujući i SAD i Evropsku uniju.

Njegovim likom i dijelom, a naročito navodnim preobražajem, oduševljeni su i Bosni i Hercegovini. Fahrudin Radončić se hvali da je njegov prijatelj, privatno ga posjećuje u Beogradu, a Dnevni avaz mu je dodijelio i titulu ‘Ličnost godine’. Nakon kritika zbog (pre)bliskih odnosa s čovjekom koji je bio desna ruka Vojislava Šešelja, Radončić se u intervjuu Večernjem listu pohvalio kako njemu “komplimente nije dao Vučić iz 1992. ili 1993., već Vučić iz 2014. godine”.

– On se (Vučić op.a) i ponosi time što je doživio jednu državničku transformaciju iz radikalnog nacionalizma ka evropeizaciji i sebe kao osobe i Srbije kao države, kazao je tada Radončić, nazivajući one koji u to ne vjeruju ‘političkim glupanima’.

Aleksandar Vučić je postao prihvatljiv sagovornik i za druge bošnjačke političare u institucijama BiH. Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsedništva BiH, naprimjer, javno se ‘dopisuje’ s njim i dogovara mogući sastanak.

Vučić je od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande dobio zvaničan poziv da posjeti BiH i to će i učiniti sutra, 13. maja. Premijer Srbije je izjavio da će njegova prva zvanična posjeta u inostranstvo “biti odlazak u Sarajevo zato što je Bosna i Hercegovina za Srbiju veliki trgovinski partner, što tu živi oko milion i po Srba i zato što Srbija želi regionalnu stabilnost”.

Prije dolaska u BiH, od Vučića bi Predsjedništvo BiH, Ministarstvo vanjskih poslova i(li) Vijeće ministara moralo zatražiti da se zvanično očituje o onome što je napisano u Programu SNS-a ili mu uskratiti gostoprimstvo dok se ne razjasni situacija oko klasične najave agresije na BiH napisane u Programu njegove stranke.

Poznajući prilike u BiH, to se neće desiti. Svečani doček će mu biti organiziran ispred zgrade institucija BiH. Probajte naći bilo koju državu na svijetu koja bi svečano dočekivala premijera druge države u čijem stranačkom programu piše da u dogledno vrijeme planira oteti komad teritorije od države u koju dolazi?! Ne pokušavajte – nema.

Ostaje nam da vidimo hoće li neko u Sarajevu barem pitati Vučića čemu da vjerujemo: blagoglagoljivim izjavama u medijima ili onome što zvanično piše u Programu njegove stranke?
(E. HUREMOVIĆ / Bportal.ba)

sns_ciljevi

Comments are closed.