VUČIĆ: Sramota me što sam pripadnik naroda koji je počinio užase u Srebrenici

vucic_srebrenicaDa ne bude zabune, ne želim se skrivati iza bilo koga ko je lažno u ime naroda kojem pripadam počinio taj stravični zločin. Stravični, jezivi zločin, toliko strašan, da vas je sramota što neko ko je u tome učestvovao pripada vašem narodu- rekao je prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.Kaže da mu nije problem da ode u Srebrenicu, ali prije toga želi da razgovara sa ljudima, jer ne želi da se njegov odlazak tamo shvati kao provokacija sa bilo čije strane.

“Stravični, jezivi zločin, toliko strašan, da vas je sramota što neko ko je u tome učestvovao pripada vašem narodu. Vidite, nije mi teško to da kažem.”

“Mislim da je ključna stvar za sve nas da, prije svega, razmišljamo o budućnosti. Jer, dokle god mi sve vreme budemo pričali o prošlosti, mi o budućnosti nećemo razmišljati”, rekao je Vučić u intervjuu Dnevnom avazu.

Da ne bude zabune, dodao je on, ne želim da se skrivam iza bilo koga ko je lažno u ime naroda kojem pripadam počinio taj stravični zločin. “Stravični, jezivi zločin, toliko strašan, da vas je sramota što neko ko je u tome učestvovao pripada vašem narodu. Vidite, nije mi teško to da kažem. Da li su Srbi takvi zbog toga što se dogodilo u Srebrenici?

Da li su Bošnjaci  takvi zbog toga što se dogodilo na nekim drugim mjestima, na Ozrenu, gdje su nekim Srbima glave odsjecane, u manjem obimu, u manjem broju? Ne. Nisu.”, smatra Vučić i ističe da ti “koji su odgovorni za te strašne zločine moraju odgovarati dok će nama drugima, nažalost, trebati mnogo, mnogo vremena da izgradimo međusobno povjerenje”.

“Ne treba produbljivati razlike Srba i Bošnjaka i uvijek ih isticati u prvi plan. Želim da razgovaram i sa rukovodstvom u Sarajevu i sa zvaničnicima u Banja Luci šta je to što treba uraditi da bismo gradili povjerenje između dva naroda”, zaključio je Vučić.

vucic_srebrenica

Comments are closed.