Vučić i Dodik o Erdoganu

84290683353c3c1ee06a39100572019_640x407Beograd – Premijer Aleksandar Vucić izjavio je da želi da vjeruje da izjava o turskim brodovima u Neumu nije data “kao što su me uvjeravali predstavnici te zemlje”.

Vucić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom rekao da je danas razgovarao sa ambasadorom Turske koji ga je uvjeravao da izjava predsjednika Turske Erdogana o brodovima te zemlje u Neumu nije data i da on želi da vjeruje da to nije rečeno.

“Nijednog sekunda nismo ni jednu ružnu riječ uputili Bošnjacima, niti ćemo to da učinimo, rekao je premijer Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

“Turska u BiH vodi navijačku politiku”, kaže Dodik.

“Mi ćemo u miru gledati da rješavamo naše probleme. Poštujemo integritet Bosne i Hercegovine i ni jednog sekunda nismo ni jednu ružnu riječ uputili Bošnjacima, niti ćemo to da učinimo”, rekao je Vučić na konferenciji za medije nakon sastanka sa Dodikom.

Srpski premijer je istakao da je srpsko rukovodstvo sa predstavnicima Turske imalo važne sastanke, a sa time će se, kaže, nastaviti i u budućnosti.

“Molimo za punu pažnju svih aktera na Zapadnom Balkanu, tu se više carstava preplitalo, ali bi bilo dobro kada bi neki zaboravili na prošlost i gledali u budućnost”, poručio je Vučić.

Dodik je ukazao da Turska pomaže isključivo bošnjačku stranu u BiH i da vodi navijačku politiku koja je uvjek spremna da zaštiti Bošnjake bez obzira na odnos drugih u BiH.

Dodik je juče u pismu Vučiću ocijenio da je ta izjava posebno opasna, jer je, kaže, turski premijer sa sanjarenja o obnovi Osmanlijske imperije prešao na otvorene pretnje.

Srpski premijer je juče saopštio da smatra da izjave koje ugrožavaju krhku regionalnu stabilnost nisu dobre. Očekuje od Evropske unije, posebno Njemačke, da pomogne očuvanju regionalnog mira i bezbednosti.

U međuvremenu, ambasada Turske u BiH dematovala je da je Erdogan to uopšte izjavio. Trebalo bi da premijer Vučić danas primi i ambasadora Turske Kemala Bozaja, koji je takođe demantovao da je Erdogan izgovorio spornu rečenicu. “Ako iko na bilo kakav način dirne Bošnjake imat će protiv sebe sto miliona Turaka!”
Izvor: RTS, Tanjug

Comments are closed.