Vladika Artemije na sudu zbog pokušaja osnivanja druge Pravoslavne crkve

vladika_artemijeViši sud u Beogradu vratio je na dopunu istrage optužnicu protiv raščinjenog episkopa raško-prizrenskog monaha Artemija i još troje osumnjičenih za zloupotrebe.

Sud je naredbom od 12. decembra naložio Višem javnom tužilaštvu da u roku od tri dana donese naredbu o dopuni istrage, objavljeno je na Portalu sudova.

Artemijev branilac Branislav Tapušković rekao je Tanjugu da je u svom odrgovoru na optužnicu podignutu 1. okrobra ukazao da odbrana nije dobila nalaze vještaka o navodim zloupotrebama.

U tom smislu sud je izdao naredbu da se istraga dopuni, naveo je Tapušković.

Istraga je u tom slučaju koji je pokrenut prije gotovo četiri godine po krivičnoj prijavi SPC završena u julu.

Pored monaha Artemija, istragom su bili obuhvaćeni vlasnik građevinskog preduzeća “Rade Neimar” Predrag Subotički i Jelena Šubarević, kao i arhimandrit Simeon Vilovski za kojim je raspisana međunarodna potjernica.

Protiv Vilovskog i Subotičkog istraga je pokrenuta još u februaru 2010. godine zbog sumnje da su malverzacijama oštetili fond Eparhije raško-prizrenske za oko 350.000 dinara. Suđenje koje im je počelo ali je brzo prekinuto do okončanja ekonomsko-finansijskog veštačenja.

Tužilaštvo je zahtijevalo istragu zbog sumnje da su vladika Artemije kao episkop Eparhije raško-prizrenske, Vilovski kao njegov sekretar i ovlašćeni za zastupanje Eparhije, Subotički kao vlasnik eparhijskog centra “Rade Neimar” i Šubarevićeva kao nadzorni organ od 2007. do kraja januara 2010. u Beogradu “prekoračenjem službenog položaja pribavili korist Subotičkom u iznosu od 1,5 miliona dinara”.

Vilovski nije dostupan srpskim pravosudnim organima pošto je grčki Aeropag (Vrhvni sud) odbio zahtjev Srbije za njegovo izručenje.

Podsjećamo da je vladika Artemije nakon razrješenja pokušao organizirati pravoslavnu crnkvu nezavisnu od Beograda u čemu ga je fizički spriječila srpska policija. (blic/sandzakpress)

vladika_artemije

Comments are closed.