Veliki mitingu podrške Mursiju u Kairu

24552174-11Egipat – Pristalice svrgnutog predsjednika Muhammeda Mursija okupile su se na demonstracijama na Trgu Rabiatu’l-Adeviyye, u znak protesta zbog preuzimanja vlasti od strane egipatske vojske. Milioni ljudi učestvuju u masovnim demonstracijama.

Demonstranti su pohrlili na demonstracije pod nazivom “Ne vojnom udaru” koje se održavaju na Trgu Rabiatu’l-Adeviyye, u istočnom dijelu Kaira i uzvikuju slogane “Sisi probudi se, Mursi je naš lider” i “Živio Mursi”.

Broj demonstranata, među kojima ima žena i djece, sve više raste, a okupljeni u rukama drže zastave Egipta i Mursijeve fotografije.

Organizatori demonstracija se poduzeli mjere za sigurnost na demonstracijama, na kojima učestvuju i pojedine islamističke stranke koje podržavaju Muslimansko bratstvo, El-Cemaatu’l-Islamiyye i Mursija.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Egipta  Abdulfettah es-Sisi u srijedu navečer je saopštio da vojska preuzima vlast, da je suspendovan državni ustav i da će predsjednik Ustavnog suda Muhammed Adli Mansur do izbora obavljati funkciju predsjednika te zemlje.

Mansur je položio zakletvu i stupio na dužnost prelaznog predsjednika.

(Anadolu)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *