Vatikan hvali islamsko bankarstvo

vatican_islamicbankU vatikanskom listu “Osservatore Romano” ukazuju da bi se izlaz iz globalne recesija mogao naći u – šerijatskom pravu.
Etička pravila islamskog bankarstva mogla bi odigrati ključnu ulogu.

Vatikanski dnevnik «Osservatore Romano» u svom članku naglašava kako bi uz pomoć etičkih pravila islamskog bankarstva svijet mogao ponovno steći povjerenje u “propali kapitalistički financijski sistem”.

Članak su napisale dvije talijanske ekonomske stručnjakinje.
“Mi vjerujemo da bi islamski financijski sistem mogao pomoći u etabliranju novih pravila za zapadnjačko financijsko poslovanje”, tvrde autorice Loretta Napoleoni i Claudia Segre.

Investicije koje bi se realizirale u skladu sa šerijatskim pravom, tvrde njih dvije, sprječavaju “umjetnu oplodnju novca”. U islamskom financijskom poslovanju zabranjeno je ubiranje kamata na posuđeni novac, a zabranjeni su i neki oblici financijskih spekulacija, odnosno tzv. “insajderskih poslova”.

“Sukuk sustav (kako se naziva taj način financijskog poslovanja, op.p.) mogao bi biti djelotvorno sredstvo protiv financijskih kriza, kao što je sadašnja”, tvrde talijanske stručnjakinje u članku objavljenom u vatikanskom listu.
Posuđeni novac investira se u konkretne projekte, a zajmodavci ne dobivaju kamate već udio u dobiti na tom projektu.

U indonezijskoj Jakarti održan je i tzv. “islamski privredni susret na vrhu”. Predstavnici 36 zemalja založili su se za ekspanziju islamskog financijskog i bankarskog sistema na globalnoj razini.

Indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono zatražio je čak i formiranje svojevrsnog financijskog centra, u kojem bi se koncentriralo poslovanje “islamskih banaka” – kao protutežu kapitalističkom New Yorku.

Kao argument u prilog svom zahtjevu predsjednik Indonezije (najveće islamske zemlje u svijetu, op.a.) naveo je da islamske banke uopće nisu pogođene aktualnom svjetskom krizom “zbog toga što nisu investirale novac
u riskantne zapadnjačke financijske proizvode”.

(dw-world.de)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *