Vašington Tajms: Sve više muslimana u Rusiji

Kreml-f-berndt-rostadMuslimani čine sve veći procenat stanovništva u Rusiji i njihov proporcionalni udeo u ukupnom stanovništvu raste, što će po oceni analize lista Vašington Tajms (Washington Times) u osnovi promeniti karakter te zemlje i s vremenom imati “dramatične” efekte.

List navodi da sada u Rusiji ima između 21 i 23 miliona muslimana, i taj broj brzo raste. Etnički Rusi, skloni alkoholu, imaju evropske stope rasta nataliteta a afričke stope smrtnosti. Ruskinje u prosjeku rađaju 1,4 dete a muškarci imaju životni vek od 60 godina, navodi list.

Nasuprot tome muslimanske žene imaju u prosjeku 2,3 dece i manje prekida trudnoće nego Ruskinje. U Moskvi žene Tatara rađaju šestoro dece, Čečena i Inguša po desetoro. Pored toga tri do četiri miliona muslimana preselilo se u Rusiju iz bivših sovjetskih republika uglavnom iz Azerbejdžana i Kazahstana, a i neki Rusi prelaze u Islam.

Ovi trendovi, piše u analizi, ukazuju da se broj hrišćana smanjue za 0,6 odsto godišnje a muslimana raste za isti procenat, što će po oceni analize imati “dramatične efekte tokom vremena”.

Neki analitičari predviđaju da će muslimani postati većina u Rusiji u 21. vijeku što bi bila demografska revolucija koja bi u osnovi promjenila karakter zemlje.

Pol Gloub stručnjak za ruske manjine zaključuje da “Rusija prolazi kroz vjersku transformaciju koja će imati još već uticaj na međunarodnu zajednicu nego raspad Sovjetskog Saveza”.

Gloub citira jednog komentatora o Rusiji koji predviđa džamiju na Crvenom trgu u Moskvi i kaže da više ne važi pretpostavka da će Moskva ostati okrenuta ka zapadu. Gloub predviđa da će demografski skok muslimana u Rusiji imati duboki uticaj na njenu spoljnu politiku.

Za nekoliko godina muslimani će činiti polovinu regruta u ruskoj vojsci. To onda postavlja pitanje da li će takva vojska delovati efikasno s obzirom na bes koji domaći muslimani osećaju prema taktici ruske vojske u Čečeniji, i šta ako se druge muslimanske oblasti u Rusiji pobune protiv Moskve, da li će se muslimanski vojnici boriti da ih zadrže u okviru Rusije.

Ruski muslimani, koji čine 57 od ukupno 182 etničkih grupa u Rusiji postaju sve samouvjereniji i počeli su da koriste izraz muslimanska Rusija da označe svoje ambicije, navodi Vašington tajms.

Muslimanski analitičar Danijal Isaja kaže da taj izraz ukazuje da je Islam neotuđivi dio Rusije i da Rusija kao država i civilizacija ne bi mogla da postoji bez Islama i muslimana, kao i da su u mnogim djelovima ruske teritorije muslimani prethodili Rusima.

Ovakva priča izaziva nelagodnost među ruskom populacijom, koja brine zbog demografskog gubitka od oko 700.000 Rusa godišnje. Kremlj je po ocjeni lista reagovao kontradiktorno na tu temu. Tadašnji predsednik Dmitrij Medvedev je 2009. pokušao da umiri situaciju ističući značaj Islama za Rusiju, i ukazujući da muslimanske osnove daju važan doprinos u promovisanju mira u društvu, pružanju duhovnog i moralnog obrazovanja mnogima kao i u borbi protiv ekstremizma i ksenofobije.

Medvedev je takođe rekao da zbog velikog broja muslimana u zemlji Rusija ne mora da traži prijateljstvo sa muslimanskim svijetom već da je organski dio tog svjeta.

Međutim Kremlj s druge strane diskriminiše svoju muslimansku manjinju i čak odobrava porast ksenofobije među svojim građanima, navodi list.

To je po ocjeni analize izazvalo otuđenje i gnev među muslimanima u Rusiji, što su osećanja koje radikalne islamističke grupe žele da iskoriste. Uz već postojeće stavove islamističke nadmoći ovo bi moglo da ima za rezultat sve nezadovoljniju muslimansku manjinu. (Izvor: Blic)

Comments are closed.