UN traži od Vatikana izručenje optuženih za zlostavljanje djece

un-trazi-vatikana-izrucenje-optuzenih-zlostavljanje-djece-slika-247877Vatikan je prekršio Konvenciju o pravima djeteta u slučajevim seksualnog zlostavljanja djece, kazala je novinarima predsjednica Komiteta za prava djeteta Ujedinjenih nacija (UN) Kristen Sandberg.

“Da, moj jednostavan odgovor je da”, rekla je Sandberg odgovarajući na pitanje da li je Vatikan prekršio navedenu konvenciju.

“Ta se konvencija krši do danas jer oni nisu napravili sve što su trebali”, dodala je Sandberg.

Ona je prije konferencije predstavila izvještaj Komiteta UN o slučajevima seksualnog zlostavljanja djece.

Komitet za prava djeteta zatražio je od Vatikana da izruči pravdi sve pedofile unutar Crkve, kritikujući ponašanje Svete Stolice u prošlosti.

Traži se da Vatikan “smjesta smjeni sa dužnosti svaku osobu koju se sumnjiči za seksualno zlostavljanje te da preda slučaj nadležnim sudskim vlastima zbog istrage i krivičnog gonjenja”, prenosi agencija AFP.

Komitet ističe “duboku zabrinutost zbog seksualnog zlostavljanja djece u Katoličkoj crkvi, sa sveštenicima umiješanim u zlostavljanje više hiljada djece u svijetu”.

“Komitet je duboko zabrinut što Sveta Stolica nije prepoznala širinu počinjenih zločina i nije preduzela potrebne mjere u vezi sa slučajevima seksualnog zlostavljanja djece i zaštitila tu djecu”, piše u izvještaju.

Osuđuju se i selidbe iz jedne u drugu parohiju u istoj ili drugoj zemlji kako bi se prikrili zločini i kako bi ih se sakrilo od sudskih vlasti.

“Praksa seljenja počinitelja zlodjela omogućila je brojnim sveštenicima da ostanu u kontaktu sa djecom i nastave da ih zlostavljaju”, tvrdi se u izvještaju.

Izvještaj je objavljeno nekoliko sedmica pošto su predstavnici Svete Stolice u Ženevi odgovarali na pitanja članova UN-ova odbora i pritom negirali službeno zataškavanje slučajeva zlostavljanja djece.

Vatikan: Činjenice iskrivljene, izvještaj unaprijed pripremljen

Vatikan je danas optužio Ujedinjene nacije da su “iskrivile” činjenice i da je izvještaj “unaprijed pripremljen”.

“Izvještaj (Komiteta UN za prava djeteta) kao da je pripremljen unaprijed, prije susreta sa delegacijom Svete stolice”, rekao je nadbiskup Silvano Tomazi, posmatrač Vatikana pri UN za Radio Vatikan.

“Čini se da dokument nema skorije podatke. To je pitanje činjenica, dokaza, koji ne smiju biti iskrivljeni”, dodao je on. (vijesti.me)

Comments are closed.