Ukoliko se Muftija i Ugljanin dogovore oko jedinstvene IZ, slijedi savez za rušenje Ljajića

pol-sandzak_620x0Sjeverni Sandžak – Kako piše srpski list Novosti, stranačka pregrupisavanja na republičkom nivou nisu mimoišla ni Novi Pazar, gdje se uveliko spekuliše o političkom savezu muftije Muamera Zukorlića i Sulejmana Ugljanina.
Prema saznanjima srpskih medija, formiranje koalicije između Bošnjačke demokratske zajednice i Stranke demokratske akcije nije na dugačkom štapu, a cilj ovog pakta bila bi promjena vlasti u Pazaru i u još nekim gradovima u Sandžaku.

U dva tabora, zasad, ne žele da javno priznaju da su voljni da uđu u politički „zagrljaj“, ali očigledno je da „ima dima“.

Tako Jahja Ferhatović, predsjednik BDZ, tvrdi da od SDA nisu dobili nikakvu ponudu za saradnju:

– Uslov svih uslova je jedinstvena Islamska zajednica i ukidanje paraverske tvorevine Adema Zilkića, koju je SDA svojevremeno proizvela. Takođe, uslov je i beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije.

Iz SDA danima kritikuju aktuelnu vlast u Novom Pazaru koju čine Sandžačka demokratska partija (SDP), Sandžačka narodna partija (SNP) i Srpska napredna stranka (SNS), a Ugljanin već mesecima najavljuje promene u lokalnoj samoupravi i smene u policiji, pravosuđu…

I upravo je u tim najavama temelj za poslednje spekulacije o mogućem dogovoru Ugljanina sa muftijom, mada je rušenje aktuelne garniture u Pazaru vrlo komplikovana matematička operacija. (novosti – sandzakpress)

Comments are closed.