Ugljaninovi telohranitelji osuđeni za polomljena rebra odbornika

pesnicaSudija Osnovnog suda u Novom Pazaru Zlatan Kurtović 3. februara ove godine proglasio je krivim i osudio Ahmeta Asotića i Elvisa Gudževića, obojica iz ovog grada, na kaznu od po šest mjeseci, uslovno na dve godine.

Njih dvojica su krivi zato što su prije šest godina u zgradi ovdašnje gradske uprave pretukli tadašnjeg opozicionog odbornika Mithata Nokića, predsjednika Zelene ekološke partije – Zeleni.

Nokić je tada zadobio teške telesne povrede opasne po život – polomljena su mu dva rebra, nos i imao je kontuziju glave. Na Hirurškom odeljenju novopazarske bolnice proveo je dvadesetak dana, a oporavak na kućnom lečenju trajao je još nekoliko mjeseci. Batinaši su bili u pritvoru od 30. januara do 11. februara 2008. godine i zatvorska kazna će im biti aktivirana ako u naredne dvije godine naprave neko krivično djelo.

Sudija Kurtović je bio peti delilac pravde na ovom slučaju, čija ročišta su zakazivana 28 puta. Od poslednjeg ročišta prošlo je više od godinu dana.

– Ovo je politički proces, jer sam tada bio opozicioni odbornik. Po odborničkom osnovu bio sam na radnom mjestu u gradskoj upravi kada su me pretukli telohranitelji tadašnjeg predsjednika opštine Sulejmana Ugljanina, Ahmet Asotić i Elvis Gudžević. Sudiji Kurtoviću je trebao samo jedan dan da donese ovakvu presudu. Presuda je sramna. Znam da su čoveka osudili na šest mjeseci zatvora zato što su mu u džepu našli pola kutije petardi i ako se izriče presuda od šest mjeseci uslovno za nanošenje teških telesnih povreda opasnih po život, onda nemam drugu riječ, osim, sramota – rezignirano kaže Nokić.

Nokić je čekao samo rešenje o izvršnoj presudi da žalbu na rad suda i izrečenu presudu uputi višoj sudskoj instanci, međunarodnim organizacijama, ambasadama u Beogradu, političkim partijama, nevladinim organizacijama i zaštitniku građana.

– I ranije sam se žalio međunarodnim organizacijama, ambasadama, NVO i zaštitniku građana, ali na odugovlačenje sudskog procesa. Novom tužbom tražiću materijalnu oštetu za nanete povrijede – naglašava Nokić. (danas)

Comments are closed.