Ugljanin želi osvojiti 90% glasova u Sandžaku

ugljanin_sda4Sjeverni Sandžak – Stranaka demokratske akcije (SDA) Sandžaka na parlamentarnim izborima 16. marta želi da okupi bošnjačko biračko tijelo i oformi svoj poslanički klub (5 narodnih poslanika), izjavio je lider stranke Sulejman Ugljanin.

“Naš ključni cilj je da spriječimo rasipanje bošnjačkih glasova kako se to desilo na prošlim izborima”, rekao je Uglanin u intervjuu nedjeljniku “Novi magazin”.

On je objasnio da je SDA Sandžaka pokušala da napravi bošnjački blok, ali da nije imala mehanizme koje imaju velike političke stranke i neki bošnjački politčki lideri su našli interes na listama velikih nacionalnih političkih stranaka i koalicija.

Ugljanin je rekao da je uvjeren da bi izlazak u više kolona ponovo razbio biračko tijelo i da bi se ponovila 2012, kada su se bošnjački politički lideri uhljebili na listama velikih stranaka i razbili bošnjačko biračko tijelo.

“Od mogućih pet ili šest poslanika, koji bi bili značajan i prepoznataljiv politički faktor i za predsjednika države i za premijera i za sve ministre i predstavnike naše buduće savezne države Evropske unije, mi smo dobili samo dva autentična poslanika” rekao je Ugljanin.

Lider SDA rekao je da će ta stranka usmjeriti kampanju da objasni Bošnjacima “kako već 20 godina rade na mobu, a izdali su stan pod kiriju”.

“Moraju da počnu da grade svoju kuću, da imaju svoj poslanički klub, svoje mjesto u Srbiji i da pomognu nama da sve što smo zacrtali kao legitimne političke ciljeve ostvarimo. Pokušaćemo da im kažemo da je dosta bilo mobe, da ne glasaju za tuđe velike poslaničke liste, nego da se koncentrišu na našu listu”, kazao je Ugljanin.

Prema njegovim riječima, politički lideri Srbije nemaju dovoljno razumijevanja i interesa za probleme Bošnjaka.

“Oni teže da budu politički lideri Srbije, a na žalost su samo srpski politički lideri. Dobro je da se bave Kosovom, nekim unutrašanjim pitanjima od nacionalnog znažaja, ali još nemaju kvalitet potreban da budu politički lideri Srbije, predsjednici i premijeri svih građana. Oni to nisu”, kazao je Ugljanin.

Predsjednik SDA i ministar zadužen za razvoj nedovoljnih razvijenih područja kazao je da je spreman i za vlast i za opoziciju, kao i da je ponosan na koncept održivog razvoja nedovoljno razvijenih područja.

“Imamo želju da nastavimo održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja…Razgovaraćemo sa svima i radićemo sa onim ko pokaže spremnost da učini nešto za Bošnjake i druge manjine i nema ništa protiv toga da se Bošnjaci osjećaju ravnopravnim građanima ove zemlje”, rekao je Ugljanin. (Radio100+)

ugljanin_sda

ugljanin_sda6

suljko

suljo_goranci

Comments are closed.