Ugljanin: Vučić i Dačić su me prevarili

21425688214919824b33459994990974_MidColLider Stranke demokratske akcije Sandžaka i srbijanski ministar Sulejman Ugljanin izjavio je za Anadolu Agency (AA), govoreći o nastupu na vanrednim izborima u Srbiji zakazanim za 16. mart ove godine, kao i djelovanju te stranke u budućnosti, da njegova stranka ”razgovara sa svima”.
Kako je rekao, traže od svih da čuju šta oni nude za Bošnjake.

”Šta nude u budućim ustavnim promjenama po pitanju decentralizacije države i regije Sandžak, po pitanju ekonomije, zapošljavanja i ostvarivanja ustavno zagarantiranih manjinskih prava Bošnjaka u Srbiji. To je nešto o čemu razgovaramo sa svima. Mi nikakvu odluku još nismo donijeli”, kazao je Ugljanin, najavljujući ”konačnu odluku” na sjednici Glavnog odbora SDA Sandžaka 1. februara u Novom Pazaru.

Na pitanje da li postoji mogućnost obnavljanja koalicionog sporazuma sa Srpskom naprednom strankom (SNS) Aleksandra Vučića, koja se smatra favoritom izbora, Ugljanin je odlučno kazao da ”najmanje misli na SNS”.

”SNS i Socijalistička partija Srbije (SPS) su nas prevarili. Mi smo potpisali koalicioni  sporazum i oni su, kao što je poznato, dobili povjerenje srpskog biračkog tijela. Naša stranka je uvažila to i započela razgovore poslije prošlih izbora. Poštujući izbornu volju srpskog biračkog tijela, mi smo sa njima razgovarali, ali smo naglasili da su oni stranke iz ’90-tih kada su najveći zločini činjeni nad Bošnjacima i da, ako hoće da uđemo u vladu, moraju dati vidljive garancije Bošnjacima u smislu da budu zastupljeni u svim državnim organima sa javnim ovlaštenjima, da se usaglasi nacionalna struktura u policiji, sudstvu, carinama, BIA-i, da Bošnjaci imaju razlog zašto su dali demokratski legitimitet njima. Mi smo njima i dali demokratski legitimitet.  Oni su od jedne profašistička koalicije, kako su ih zvali, postali demokratska koalicija”, govori Ugljanin za AA.

No, naglašava kao su ga Vučić i Dačić bukvalno prevarili.

”U ovom trenutku nisam motivisan da razgovaram sa ljudima sa kojima sam sad u vladi. Mi imamo ugovor, detaljan koalicioni sporazum sa dinamikom šta da se radi za Bošnjake. Ništa od tog nisu uradili i vuku nas iz sedmice u sedmicu, iz mjeseca u mjesec. Oni su nas prevarili i dogovoreno ne realizuju. Razgovarat ćemo sa njima, ali nisu ključni s kojima sada razgovaramo”, istakao je on.

Na dodatno pitanje da li su u opciji razgovori sa Demokratskom frontom koju bi navodno trebao predvoditi Boris Tadić, a u kojoj je dio DS-a, Dušan Petrović i Nenad Čanak, Ugljanin je ponovio da ”razgovaraju sa svima, bez izuzetka”.

”No, kad našeg članstva postoji opšte raspoloženje da se radi na formiranju bošnjačkog bloka i da Bošnjaci ujedine svoje glasove i da dobiju jak poslanički klub u Skupštini Srbije. Bez obzira o kome je riječ, u opciji su svi koji su osvojili bar 10 hiljada glasova na ranijim izborima. Svi koji su mogli da osvoje više do 10 hiljada glasova su u igri i sa njima razgovaramo. Režimske stranke koje država osniva da se razbija biračko tijelo Bošnjaka, sa njima ne razgovaramo. I sam Boris Tadić je osnovao nekoliko manjih stranaka da bi iscjepkali biračko tijelo i uspjeli su u tome”, pojasnio je Ugljanin.

Na konstataciju kako procjene govore u korist SNS-a, te da bi nakon izbora Vučićeva stranka trebala imati dominaciju u Srbiji, kao i pitanje da li će učestvovati u Vladi Srbija ako dobiju ponudu, Ugljanin je odgovorio:

”Mi kao Bošnjaci kao manjina prvo moramo da vidimo kakav je naš kapacitet u Sandžaku. Dakle, možemo li da nađemo jedinstvo da se glasovi ne rasipaju i da poslije toga oni koji dobiju najviše glasova, neka bošnjačka opcija, da se pojavi kao pravi legitimni predstavnik Bošnjaka. Svakako bi došlo u opciju učešće u budućnoj vladi, a da bismo pomogli ekonomskom razvoju zemlje i zajednice”.
(Anadolija)

ugljanin_vlada

Comments are closed.