Ugljanin pokušava da ukine Zilkićevu vjersku zajednicu

ADEM-ZILKICIslamska zajednica Srbije (IZS) osudila je danas dopis koji je Bošnjačko nacionalno vijeće u tehničkom mandatu uputilo ministru pravde Nikoli Selakoviću.

Dopis je upućen i direktoru Kancelarije za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Mileti Radojeviću, a IZS je osudio taj čin.


Dopis je, prije nekoliko dana, uputio Muamer Smailbegović, predsjednik Savjeta za odnose prema vjerskim zajednicama Bošnjačkog nacionalnog vijeća u tehničkom mandatu.

U dopisu se traži da nadležni državni organi preduzmu konkretne pravne radnje, u smislu regulisanja statusa Islamske zajednice u skladu sa zakonom, kojim je predviđeno postojanje samo jedne Islamske zajednice.

Kako se navodi u saopštenju Udruženja vjersko-prosjvetnih službenika IZS, nedopustivo je miješanje bilo koje domaće ili inostrane organizacije u poslove Islamske zajednice i u privremeni spor oko njenog pravnog statusa ili načina uređenja.

Islamska zajednica je, kako je saopšteno, vjerska ustanova muslimana Srbije sa vijekovnom tradicijom od 1868. godine.

Kako se dodaje u saopštenju, nadležnosti vjerskih zajednica, pa i Islamske, definisane su autonomnim propisima čiju primenu jemči Zakon o Crkvama i vjerskim zajednicama.

“Stoga nedopustivo je miješanje bilo koje domaće ili inostrane organizacije u poslove Islamske zajednice, pa i u privremeni spor oko njenog pravnog statusa ili načina uređenja. Isto tako nema se pravo svojatati Islamska zajednica kao dio kulturne baštine bilo koje nacionalne zajednice jer je Islam svojim pripadnicima po godinama stariji a po pravu preči od bilo koje nacionalne tradicije”, navodi se u saopštenju.

Islamska zajednica se, stoji u saopštenju, koje je prosledio Kabinet muftije srbijanskog Muhameda Jusufspahića, ne miješa u poslove nacionalnih vijeća u njihovom domenu poslova i spremna je na njihov zahtjev pomoći u projektima od koristi za društvo.

“Mi vjersko-prosvjetni službenici Islamske zajednice Srbije pripadnici drugih nacionalnih zajednica, Goranci, Arapi, Romi, Aškalije, Turci, Srbi zajedno sa svojom braćom Bošnjacima pozivamo Bošnjačko nacionalno vijeće i njegovog predsjednika Esada DŽudževića da ne istupaju u javnost o poslovima Islamske zajednice Srbije bez saglasnosti sa njom”, zaključuje se u saopštenju.

(Tanjug)

Ugljanin: ‘Tadić je nanijo veliko zlo Bošnjacima cijepanjem Islamske zajednice  (Video)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *