Ugljanin: Bošnjaci u Srbiji trebaju dobiti sve što dobiju Srbi na Kosovu

sulejmanugljaninTvrdim da je odnos državnih organa uopće prema bošnjačkoj nacionalnoj zajednici u Srbiji loš; Uzajamne svađe samo slabe bošnjačku zajednicu, rekao je Ugljanin za AA.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i ministar u Vladi Republike Srbije dr. Sulejman Ugljanin ocijenio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) da je odnos Srbije prema bošnjačkoj nacionalnoj manjini katastrofalan i da on ostaje kod tog stava.

Čovjek koji za sebe kaže da je legitimni predstavnik Bošnjaka u Srbiji, te da je njegova SDA Sandžaka po Zakonu o manjinama Srbije ovlaštena da štiti i zastupa interese Bošnjaka u Srbiji, što je potvrđeno i izbornim rezultatima, ističe kako nije zadovoljan položajem bošnjačke zajednice u toj državi.

”Tvrdim da je odnos državnih organa uopće prema bošnjačkoj nacionalnoj zajednici u Srbiji loš i da to mora hitno da se mijenja. Tome u prilog ide jedna stvar, a to je da smo mi u koalicionom sporazumu kad smo formirali ovu vladu prije godinu i po definisali jasno i nedvosmisleno korake koje kao buduća vlada treba da povučemo, a da bi olakšali poziciju bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji. Međutim, moji partneri iz njima poznatih razloga to jednostavno odbijaju, izbjegavaju da realizuju sve ono što su svojeručno potpisali i što je potvrđeno na najvišim organima njihovih stranaka. To potvrđuju moje riječi”, kazao je Ugljanin za AA.

Svi oni koji, kako je rekao Ugljanin, iz bilo kojih razloga ne poštuju ili ugrožavaju bošnjačku nacionalnu zajednicu u Srbiji, stavljaju prepreke Srbiji na putu ka Evropskoj uniji (EU). Kaže da se nudi da sa svojim timom ukloni sve te prepreke.

”Mi imamo maksimalno zalaganje državnog rukovodstva da se srpskoj zajednici na Kosovu osigura sve ono što smatramo da treba i pripada jednoj zajednici. Istovremeno, sve to se ovdje uskraćuje bošnjačkoj nacionalnoj zajednici u Srbiji. E, upravo to je loše i to para uši i oči. To ne liči na državno rukovodstvo. Državno rukovodstvo mora da gleda sve manjine kao svoju djecu. Ja sam sa kolegama iz vlade počeo da insistiram da riješimo te stvari”, ocijenio je sugovornik AA.

Ugljanin priznaje da je sredinom godine razmišljao da napusti Vladu Srbije zbog lošeg položaja Bošnjaka, ali na kraju se nametnulo pitanje koliko će takav potez imati efekta.

”Sutra bi nam predstavnici evropskih institucija i građani rekli: ‘Polako, ko vas je tjerao da napuštate vladu, što se niste borili?’. Je li lakše da u Vladi Srbije predlažemo i kritikujemo loše poteze ili je lakše da se to iz Novog Pazara radi? Teže je ovako kako mi radimo, ali je legitimno i treba da se djeluje kroz institucije sistema i da se te stvari pokušavaju mijenjati. Kako da stvari rješavate vaninstitucionalno?! Naš je koncept da institucionalno rješavamo probleme. Bošnjaci kroz institucije jedino mogu da riješe svoja pitanja. Napuštanje institucija umanjuje mogućnost da se problemi rješavaju. Odlažu se pitanja za buduća vremena”, smatra Ugljanin.

– Svi smo sazreli –

Govoreći o međubošnjačkim odnosima na Sandžaku, Ugljanin ističe da je situacija mnogo bolja nego ranije.

”Ima pomaka, sazreli smo, svi smo sazreli. Vidite, od 1991. do 2009. godine SDA je bila stavljena van zakona, bila na Ustavnom sudu. Čak 18 godina se čekalo da nađu načina da zabrane SDA Sandžaka. Svako ko je vrbovani kriminalac, bandit ili naoružani siledžija, ko je pucao, upadao u naše kuće, dakle, od predsjednika SDA Sandžaka pa naniže, bio je nagrađen i, najblaže rečeno, nije bio kažnjen. Policajci koji su činili nasilje nad Bošnjacima i SDA Sandžaka su materijalno nagrađeni ili su dobili viši čin. Sudije i tužioci koji su to radili dobivali su bolji položaj. To je tako stanje. To potvrđuje moje riječi. Svih tih godina orkestrirana je kampanja, kampanja linča prema SDA Sandžaka i Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV). Svi Bošnjaci koji su digli ruku na SDA Sandžaka i BNV su nagrađivani”, podsjeća Ugljanin.

– Svađe samo otežavaju položaj Bošnjaka –

Ministar u Vladi Srbije je kazao kako su, nakon svega, svi mogli da zaključe jednu stvar – da uzajamne svađe samo slabe bošnjačku zajednicu i otežavaju državi ako hoće da riješi neko pitanje.

”Država na ovaj način nema sa kim da razgovara. Ako se nastavi ovaj trend harmonije imat ćemo vrlo pozitivnu klimu. Vidite, imamo ovih dana dolazak arapskih i afričkih azilanata na Sandžak. Smješteni su u Sjenici, neki idu za Tutin. Obje islamske zajednice u Srbiji i njihovi članovi se utrkuju u dobročinstvu. Nema među njima svađe i nervoze. Oni tako postaju pravi lideri u vjerskom smislu, jer se svojim primjerom takmiče u dobročinstvu, da pomognu muhadžirima. A gdje ima muhadžira tu ima i ensarija”, zaključio je ministar Sulejman Ugljanin. (AA)

Comments are closed.