UBIJALI SU NAS KAO BOŠNJAKE, MRZILI NAS ZBOG ISLAMA, ZATIRALI NAM TRAG

Sefer_Halilovic_994554EKSKLUZIVNI INTERVIEW: Sefer HALILOVIĆ, predsjednik Bosansko-hercegovačke patriotske stranke.
Bosna i Hercegovina je naša zemlja i mi ćemo se, neka to znaju naši neprijatelji, vratiti na svoje granice.

General Halilović: Popisivati se moramo tamo odakle su nas otjerali, tamo gdje nam ne daju da se vratimo, ondje gdje su nas ubijali, ovdje gdje smo se odbranili – svako na svome mjestu jer to je sve BiH i ne smije nas Dodikov fašizam otjerati sa naših ognjišta iz 1992.godine. Bosna i Hercegovina je naša zemlja i mi ćemo se, neka to znaju naši neprijatelji, vratiti na svoje granice. Neće nama, svakih pedesetak godina, smanjivati životni prostor i obim prava. Nas ima, što u BiH što u dijaspori, preko šest miliona. I neka znaju – organizovaćemo se i nećemo dati našu zemlju.

Sefer HALILOVIĆ, predsjednik Bosansko-hercegovačke patriotske stranke

Mi u BiH smo zaista uvidjeli da rat nije kraj rata već da mir zna biti itekako težak, surov, kada je nepravedan. Kako sačuvati državu, narod, vjeru, naciju…?
Bolje nego iko odgovore su nam dali naši agresori: napadali su nas jer smo proglasili i izglasali nezavisnu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu i na Drini i na Savi i na Uni. Ubijali su nas kao Bošnjake, mrzili nas zbog Islama, zatirali nam trag zbog bosanskog jezika. Dakle naša borba je, i onda i danas, da sačuvamo naše vrijednosti i našu ljepotu radi koje nas ubijaju i radi koje nam pokušavaju zatrijeti trag. Na Bošnjacima je da sačuvaju Bosnu i Hercegovinu, da je grade i čuvaju i da u njoj čuvaju sve druge narode jer mi smo najbrojniji i paradoks je da od nas, stoljećima, pokušavaju napraviti manjinu.
Vlastima u manjem dijelu BiH zavidjeli bi im i Hitlerovi ideolozi

Bošnjaci.Net: Poštovani gospodine predsjedniče, pred sam smo popis stanovništva u BiH pa nam recite koliko je taj društveni proces važan za jednu državu, naciju, religiju?

HALILOVIĆ: Pa to je jedan od važnijih društvenih procesa u jednoj zemlji nakon kojeg svaka država zna tačno na čemu je i kakva su njena kretanja. Iz popisa će se izvući izrazito puno podataka koji su jako potrebni BiH. Vidjećemo ko se vratio a ko nije, koliko smo školovani a koliko nas ima sa niskim ili nikakvim obrazovanjem, koliko nas je došlo ili otišlo, kakav nam je standard, vjerska struktura će postati kristalno jasna i saznaćemo još sijaset podataka prema kojima će se određivati politika kako unutrašnja tako i ona inostrana prema BiH.
Dobro je da se popis održava, nažalost nije dobro što se popis odvija u, ipak, teškim uslovima, jer se prvenstveno Bošnjacima onemogućio povratak svojim kućama a potom se pokušalo, na svaki mogući način, otežati im opstanak makar i na papiru na teritoriji koju Dejton tretira kao “Republika” Srpska. Pokušano je da im se otme imovina jednim zakonom na kojem bi, trenutnoj vlasti u ovom dijelu BiH zavidjeli i Hitlerovi ideolozi. Dakle popis nam treba i apel je Bošnjacima da se odazovu popisu jer ovo je još jedna bitka koju mi vodimo u neravnopravnim uslovima ali koju moramo dobiti.

Ne smije nas Dodikov fašizam otjerati sa naših ognjišta iz 1992.godine

Bošnjaci.Net: Od 1. do 15. oktobra ove godine bit će proveden popis stanovništva u Bosni i Hercegovini, tj. prvi popis stanovništva nakon 1991. godine, ujedno prvi popis nakon trodržavne agresije na BiH i genocida nad Bošnjacima. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, ali je, isto tako, dejtonski dvoentiteski podijeljena, odnosno međunarodne institucije i moćne svjetske države prihvatile su rezultate sa terena agresorsko-genocidne osvajačke politike i nametnule ih narodu-žrtvi genocida, koje je prijećen totalni nestanak. Pred najezdom velikonacionalističkih napada i negiranja naroda, jezika…, kako na popisu sačuvati državotvornost našeg naroda-žrtve genocida, te njegov prostor življenja u državi koja je njihova jedina domovina, za koju su se vjekovima borili, branili je, odbranili, sačuvali…?

HALILOVIĆ: Da, zaista je RBiH bila napadnuta od Srbije, Crne Gore i Hrvatske a istovremeno izdana od Europe kojoj, tada, nije palo na pamet da provede ijednu svoju konvenciju o poštovanju ljudskih prava dok su, recimo, Sarajevo, Srebrenica, Mostar i drugi napaćeni gradovi BiH živjeli bez vode, struje, plina, hrane i pod svakodnevnom oružanom torturom u kojoj su naši sugrađani svirepo ubijani i zlostavljani. Ista ova Europa nije uradila potrebne korake kako bi Dejtonski mirovni sporazum, koji jeste nepravedan, provela do kraja već su i jedan takav sporazum ostavili na pola da se mi s njim borimo i da nam zbog njegovih anomalija umiru građani od postratne nepravde. Mi u BiH smo zaista uvidjeli da rat nije kraj rata već da mir zna biti itekako težak, surov, kada je nepravedan. Kako sačuvati državu, narod, vjeru, naciju…?
Bolje nego iko odgovore su nam dali naši agresori: napadali su nas jer smo proglasili i izglasali nezavisnu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu i na Drini i na Savi i na Uni. Ubijali su nas kao Bošnjake, mrzili nas zbog Islama, zatirali nam trag zbog bosanskog jezika. Dakle naša borba je, i onda i danas, da sačuvamo naše vrijednosti i našu ljepotu radi koje nas ubijaju i radi koje nam pokušavaju zatrijeti trag. Na Bošnjacima je da sačuvaju Bosnu i Hercegovinu, da je grade i čuvaju i da u njoj čuvaju sve druge narode jer mi smo najbrojniji i paradoks je da od nas, stoljećima, pokušavaju napraviti manjinu. To čine genocidom, raseljavanjem ali i podmetanjima da smo po nacionalnosti ono što nismo – Bosanci i Hercegovci što je oznaka za teritorij, državu u kojoj

BOŠNJACIMA ONEMOGUĆEN POVRATAK: Dobro je da se popis održava, nažalost nije dobro što se popis odvija u, ipak, teškim uslovima, jer se prvenstveno Bošnjacima onemogućio povratak svojim kućama a potom se pokušalo, na svaki mogući način, otežati im opstanak makar i na papiru na teritoriji koju Dejton tretira kao “Republika” Srpska. Pokušano je da im se otme imovina jednim zakonom na kojem bi, trenutnoj vlasti u ovom dijelu BiH zavidjeli i Hitlerovi ideolozi. Dakle popis nam treba i apel je Bošnjacima da se odazovu popisu jer ovo je još jedna bitka koju mi vodimo u neravnopravnim uslovima ali koju moramo dobiti.

BIH JE IZDANA OD EUROPE: Da, zaista je RBiH bila napadnuta od Srbije, Crne Gore i Hrvatske a istovremeno izdana od Europe kojoj, tada, nije palo na pamet da provede ijednu svoju konvenciju o poštovanju ljudskih prava dok su, recimo, Sarajevo, Srebrenica, Mostar i drugi napaćeni gradovi BiH živjeli bez vode, struje, plina, hrane i pod svakodnevnom oružanom torturom u kojoj su naši sugrađani svirepo ubijani i zlostavljani. Ista ova Europa nije uradila potrebne korake kako bi Dejtonski mirovni sporazum, koji jeste nepravedan, provela do kraja već su i jedan takav sporazum ostavili na pola da se mi s njim borimo i da nam zbog njegovih anomalija umiru građani od postratne nepravde.

NA BOŠNJACIMA JE DA SAČUVAJU BOSNU I HERCEGOVINU: Bolje nego iko odgovore su nam dali naši agresori: napadali su nas jer smo proglasili i izglasali nezavisnu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu i na Drini i na Savi i na Uni. Ubijali su nas kao Bošnjake, mrzili nas zbog Islama, zatirali nam trag zbog bosanskog jezika. Dakle naša borba je, i onda i danas, da sačuvamo naše vrijednosti i našu ljepotu radi koje nas ubijaju i radi koje nam pokušavaju zatrijeti trag. Na Bošnjacima je da sačuvaju Bosnu i Hercegovinu, da je grade i čuvaju i da u njoj čuvaju sve druge narode jer mi smo najbrojniji i paradoks je da od nas, stoljećima, pokušavaju napraviti manjinu.

AKO SVIJET PRIZNA REZULTATE GENOCIDA, ONDA ČEMU SLUŽE POVELJE UN-a: Da popis će pokazati da onih koji nema – više nema, da one koje su četnici protjerali – više nema, da onih kojima ne daju povratak na svoju imovinu – nema tamo gdje bi trebali biti i nakon toga će postati potpuno jasno da je Dejtonski sporazum zaustavljen i da je u svojim korijenima bio nepotpun i nepravedan te da mu treba reforma. Jer ako svijet prizna rezultate genocida u srcu Europe onda ne znam čemu služe razne povelje Ujedinjenih nacija ako su mrtvo slovo na papiru.

NEMAMO REZERVNU DRŽAVU: BiH će morati reagovati na rezultate popisa sa nekoliko ozbiljnih strategija: povratka ljudi na svoju imovinu, formiranja ministarstva dijaspore koje će sastaviti potpunu sliku našeg naroda koji je van svoje matične zemlje, moraćemo ojačati vladavinu zakona i prečešljati agencije za provođenje zakona jer je ovdje, očito, splet nepravednog mira, lošeg zakonodavstva, loše vlasti i korumpiranih dijelova agencija za provođenje zakona i sve ovo daje strašan rezultat a on se ogleda u zemlji iz koje bi pobjegli mnogi samo da mogu i u koju se ne bi vratili oni što je vole. Mora se to izmijeniti, BiH je naša zemlja, nemamo rezervnu državu, nemamo drugu Drinu, Savu, Unu da bi ih voljeli, moramo se svi potruditi oko naše države.

BIH JE ZEMLJA BOŠNJAKA: BiH je bila zemlja Bošnjaka koji su se izjašnjavali kao Bošnjaci islamske, katoličke i pravoslavne vjere. To imate, baš ovako, napisano čak i u “Načertaniju” Ilije Garašanina koji se smatra spiritus movensom projekta Velike Srbije. To imate u spisima franjevaca, pravoslavnih putopisaca. Da je pameti danas bi se, kao i nekada, svi u BiH nacionalno izjasnili kao Bošnjaci i samo bi se razlikovali po vjeri.

NACIONALNA DRŽAVA: Ukoliko nas na popisu bude preko 51% sa ovakvim izjašnjenjem mi otvaramo vrata da BiH, prije ili kasnije, postane nacionalna država Bošnjaka u kojoj će svima biti garantovana prava po standardima EU i NATO-a. To je princip koji vlada u EU pa, onda, treba biti primjenjen i u BiH. Prije ili kasnije.
živimo i koju nedamo. Popisivati se moramo tamo odakle su nas otjerali, tamo gdje nam ne daju da se vratimo, ondje gdje su nas ubijali, ovdje gdje smo se odbranili – svako na svome mjestu jer to je sve BiH i ne smije nas Dodikov fašizam otjerati sa naših ognjišta iz 1992.godine. Bosna i Hercegovina je naša zemlja i mi ćemo se, neka to znaju naši neprijatelji, vratiti na svoje granice. Neće nama, svakih pedesetak godina, smanjivati životni prostor i obim prava. Nas ima, što u BiH što u dijaspori, preko šest miliona. I neka znaju – organizovaćemo se i nećemo dati našu zemlju.

Ako svijet prizna rezultate genocida u srcu Europe onda ne znam čemu služe razne povelje Ujedinjenih nacija

Bošnjaci.Net: Kad je u pitanju naš bošnjački narod, genocid i istrebljenje koji su izvršeni nad njim konačno će pokazati drukčiju etničku sliku u odnosu na popis 1991., odnosno da našeg naroda nema u cijeloj istočnoj BiH, ali i sjeverozapadnom dijelu države… Hoće li će predstojeći popis još dublje zakopati stanje genocidne politike ili će institucije države BiH, međunarodna zajednica, posebno SAD, EU i države supotpisnica Dejtonskog sporazuma konačno shvatiti da je neprihvatljivo prihvatiti politiku genocida?

HALILOVIĆ: Da popis će pokazati da onih koji nema – više nema, da one koje su četnici protjerali – više nema, da onih kojima ne daju povratak na svoju imovinu – nema tamo gdje bi trebali biti i nakon toga će postati potpuno jasno da je Dejtonski sporazum zaustavljen i da je u svojim korijenima bio nepotpun i nepravedan te da mu treba reforma. Jer ako svijet prizna rezultate genocida u srcu Europe onda ne znam čemu služe razne povelje Ujedinjenih nacija ako su mrtvo slovo na papiru.
S druge strane BiH će morati reagovati na rezultate popisa sa nekoliko ozbiljnih strategija: povratka ljudi na svoju imovinu, formiranja ministarstva dijaspore koje će sastaviti potpunu sliku našeg naroda koji je van svoje matične zemlje, moraćemo ojačati vladavinu zakona i prečešljati agencije za provođenje zakona jer je ovdje, očito, splet nepravednog mira, lošeg zakonodavstva, loše vlasti i korumpiranih dijelova agencija za provođenje zakona i sve ovo daje strašan rezultat a on se ogleda u zemlji iz koje bi pobjegli mnogi samo da mogu i u koju se ne bi vratili oni što je vole. Mora se to izmijeniti, BiH je naša zemlja, nemamo rezervnu državu, nemamo drugu Drinu, Savu, Unu da bi ih voljeli, moramo se svi potruditi oko naše države.

Bošnjaci.Net: Imajući u vidu navedene činjenice, da ponovimo koliko je popis važan za naš narod?

HALILOVIĆ: Izuzetno. Rekao sam vam na početku ovog razogvora. To je način da vidimo, na papiru, šta je istina od svih laži koje su nam pričane i podmetane od raznoraznih vlada i agencija, te da vidimo tačne rezultate, demografske, genocida i udruženog zločinačkog pothvata koji je počinjen samo nad Bošnjacima!

BiH je bila zemlja Bošnjaka koji su se izjašnjavali kao Bošnjaci islamske, katoličke i pravoslavne vjere

Bošnjaci.Net: Kako tumačite činjenicu da se jedan broj Bošnjaka, u nacionalnom lutanju i nerazlikovanju etničke i regionalne pripadnosti te pod raznom propagandom, namjerava izjasniti kao “Bosanac”, iako, znaju da će tako biti stavljeni u kategoriju „ostali”, odnosno da će svojim svrstavanjem u „ostale”, povećati procenat Srba i Hrvata i ugroziti pozicije i perspektive bosanstva, kao imenitelja zajedničkih interesa u Bosni i Hercegovini? Šta je uzrokovalo da ovi Bošnjaci osjećaju autošovinizam i da ne prihvataju ime vlastitog naroda, a prihvataju ime „Bosanac“, koje niti je ustavna kategorija, niti je recipročno opredjeljenje Srba i Hrvata?

HALILOVIĆ: Nikako ne razumijem jedan, na sreću, mali dio naših ljudi koji ne vide razliku između etničke i regionalne pripadnosti a to je, prevashodno, zbog lošeg poznavanja historije ali i politike. BiH je bila zemlja Bošnjaka koji su se izjašnjavali kao Bošnjaci islamske, katoličke i pravoslavne vjere. To imate, baš ovako, napisano čak i u “Načertaniju” Ilije Garašanina koji se smatra spiritus movensom projekta Velike Srbije. To imate u spisima franjevaca, pravoslavnih putopisaca. Da je pameti danas bi se, kao i nekada, svi u BiH nacionalno izjasnili kao Bošnjaci i samo bi se razlikovali po vjeri.
Poltička kretanja koja su usmjerena protiv BiH uvijek su bila okrenuta da od BiH naprave “mlađeg brata” okolnih država i oni su činili sve da slude naš narod da ne znaju ni ko su ni šta su jer su samo takvi “dobar materijal” za nove genocide. Uvijek su među nama ubijani i zatvarani oni ljudi koji su prepoznavali hegemonističke ciljeve Beograda i Zagreba jer su se naše komšije i susjedi bojali naše pameti. Kako tada tako i danas.
Dakle mi smo Bošnjaci, vjera nam je Islam a jezik bosanski. Ukoliko nas na popisu bude preko 51% sa ovakvim izjašnjenjem mi otvaramo vrata da BiH, prije ili kasnije, postane nacionalna država Bošnjaka u kojoj će svima biti garantovana prava po standardima EU i NATO-a. To je princip koji vlada u EU pa, onda, treba biti primjenjen i u BiH. Prije ili kasnije.

Nije Mladić u Srebrenici rekao da je došao da se osveti “ostalima” ni “Bosancima” već Bošnjacima

Bošnjaci.Net: Zbog navedenih i veoma važnih činjenica za naš narod i našu državu, da budemo još jasniji i potvrdimo, šta preporučujete našem narodu kako da se izjasni popisu?

HALILOVIĆ: Preporučujem im da se izjasne, da o sebi kažu ono što jesu: da su po nacionalnosti Bošnjaci, da im je vjera Islam a jezik bosanski. To, nadam se, znaju skoro svi Bošnjaci jer odlično znaju da su ih upravo rade ove tri činjenice ubijali i progonili. Nije Mladić u Srebrenici rekao da je došao da se osveti “ostalima” ni “Bosancima” već Bošnjacima.

Na popisu Bošnjaka će biti, ako Bog da, preko 51%

Bošnjaci.Net: Kako odgovoriti onima koji negiraju naciju, jezik, državu?

HALILOVIĆ: Kako im odgovoriti? Znate šta – odgovoriće im vrijeme i odgovorila im je, nažalost, historija. I onda i danas progone nas zbog naše nacije, vjere, jezika i zbog toga jer se među nama skupilo dovoljno patriota koji su shvatili da je vrijeme da osnažimo državnost naše BiH. To su kratkovidi ljudi kojima ni nekoliko genocida koji su počinjeni nad našim narodom nije dovoljno da bi otvorili oči. Za njih Drina, izgleda, nikada nije krvava i oni nas pokušavaju ubjediti da se to nama činilo. Svi koji su ustali protiv nas, bilo da su izvana ili iznutra, moraju znati da mi, polako, stasavamo kao nacija i narod u smislu samosvijesti i da nam podmetanja sve manje štete. Vidjet ćete kako će proći “ostali” na popisu. Bošnjaka će biti, ako Bog da, preko 51%.

Autor: Esad Krcić – Bošnjaci.Net

Comments are closed.