U Srpskoj se rađa sve manje beba, sela ostaju pusta

natalitet_pad_Republika_Srpska_263089663Demografi upozoravaju da prvi popisni rezultati potvrđuju nepovoljnu demografsku sliku. U Istočnom Drvaru popisano samo 109 ljudi. Pašalić: U Srpskoj se rađa sve manje beba, sela ostaju pusta.

BANjALUKA – Preliminarni rezultati BiH popisa stanovništva jasno pokazuju da Srpska ima nepovoljan odnos broja rođenih i umrlih, da je društvo sve starije, prisutna je sve veća koncentracija ljudi u većim gradovima, dok sela ostaju pusta.

Po ovim podacima, u BiH je popisano 3,8 miliona ljudi, u Srpskoj 1,3, a u Brčko distriktu 93.000.Demografi navode da je očigledan rast broja stanovnika u gradovima, regionalnim centrima u Srpskoj, dok manja mesta i opštine lagano izumiru i nestaju sa demografske slike.

ČEKAJU SE PODACI O NACIJAMA PREMA podacima iz 1991. godine, u BiH je tada popisano 4,3 miliona ljudi. Prije rata, Bošnjaci su činili 43 odsto stanovništva, Srbi 31, a Hrvati 17 odsto.

U Srpskoj je posebno kritično stanje u opštinama Istočni Drvar gdje je popisano svega 109 ljudi, Istočni Mostar (280), Kupres (320) i Petrovac (367).

Demografi procjenjuju da Srpska, u poređenju sa predratnim podacima o broju rođenih, godišnje gubi oko 2.500 stanovnika, što je jednako nestanku jedne cijele opštine veličine Foče, Novog Grada ili Lopara. Demograf Stevo Pašalić kaže, za „Novosti“, da Srpska bilježi nepovoljnu demografsku sliku.

– Stanovništvo je sve starije, imamo pad nataliteta već godinama, sela ostaju pusta, đaka je sve manje u školama. Za samo četiri ili pet godina ovde se izgubi kompletna generacija djece koja bi se upisala u školu. U odnosu na period od prije 11 godina, danas imamo oko 30.000 učenika manje – rekao je Pašalić. (novosti)

Comments are closed.