U Sarajevu održana sjednica Rijaseta

00Sarajevo,20. mart 2014. (MINA) – Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, održao je 16. redovnu sjednicu, 19. marta 2014. godine u Sarajevu. Sjednici su, pored članova Rijaseta i muftija, prisustvovali rukovodioci službi i ureda Rijaseta Islamske zajednice.

Na sjednici je razmatran Izvještaj o radu Rijaseta i njegovih ustanova u 2013. godini. Reisu-l-ulema je, predstavljajući Izvještaj o radu, kazao da u ovom veoma obimnom izvještaju ima mnogo podataka i informacija koje daju cjelovit i kvalitetan pregled raznolikih aktivnosti Rijaseta i njegovih ustanova u 2013. godini. Nakon diskusije o pojedinim njegovim tačkama, Izvještaj je jednoglasno prihvaćen i bit će proslijeđen Saboru Islamske zajednice na usvajanje, kako je to i predviđeno normativnim aktima.

Rijaset je razmatrao Izvještaj o finansijskom poslovanju Rijaseta i njegovih ustanova u 2013. godini, o čemu je detaljne informacije predočio Muhedin Garanović, rukovodilac Računovodstveno-finansijske službe. Tokom rasprave je naglašeno da je Rijaset u 2013. godini pozitivno poslovao što je vidljivo kako iz ostvarenih ušteda u budžetu ali i povećanja planiranih prihoda. Izvještaj je usvojen, a članovi Rijaseta pohvalili su odgovoran odnos prema finansijskom poslovanju, Posebno je istaknut značaj ostvarenih ušteda u okolnostima teških ekonomskih i društvenih prilika u Bosni i Hercegovini.

U svojstvu Skupštine, Rijaset je razmotrio izvještaje i planove rada Radija Bir, a izražavajući zadovoljstvo kvalitetom programa, zatraženo je da se uradi elaborat o pokretanju video produkcije u okviru Radija Bir.

Dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije je obrazložio prijedloge Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i opravdanim transformacijama vakufske imovine koji su dobili podršku Rijaseta, također data je saglasnost Vakufskoj direkciji da pripremi izmjenu Pravila o uvakufljavanju s ciljem reguliranja pravnog statusa i načina uvakufljavanja imovine u bošnjačkoj dijaspori.

Nakon razmatranja prijedloga Pravilnika o raspolaganju i upravljanju mezarjima, zaključeno je da se ovaj prijedlog uputi Vijeću za fetve radi očitovanja o pojedinim njegovim odredbama. Rijaset Islamske zajednice usvojio je Pravilnik o odlikovanjima i priznanjima u Islamskoj zajednici, zatim prijedlog Pravila Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama, te razmotrio Nacrt Protokola o saradnji Rijaseta Islamske zajednice sa Upravom za vjerske poslove (Diyanet) Republike Turske i zadužio tročlanu komisiju koja će dalje raditi na usaglašavanju i pripremi ovog Protokola.

Rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta dr. Amir ef. Karić prezentirao je sadržaj i cilj usvojenih predloženih izmjena Pravilnika o imamima. Također dr. Karić predstavio je prijedloge za utvrđivanje Nastavnog plana i programa za medrese za predmete Akaid, Fikh, Povijest islama, Matematika i Engleski jezik, te prijedlog za izradu projektnog zadatka informacionog sistema IZ-e i prijedlog za uvođenje standarda kvaliteta u poslovanju Rijaseta IZ-e. Svi ovi prijedlozi dobili su podršku Rijaseta. Također Rijaset je razmotrio plan upisa studenata na fakultetima u okviru Islamske zajednice te odobrio upisne kvote uz sugestiju smanjivanja upisa na određenim studijskim odsjecima. Rijaset je razmatrao inicijativu za reaktiviranje Gazi Husrev-begovog hanikaha u Sarajevu te podržao inicijativu da se pokrenu aktivnosti kako bi se Hanikah stavio u funkciju njegove prvobitne namjene.

Rijaset Islamske zajednice usvojio je prijedlog Pravilnika o Fondu za sufinansiranje plaća imamima u povratničkim džematima, zatim prijedlog Odluke o načinu prijema novih zaposlenika u Rijasetu i njegovim ustanovama, imenovao je Upravni odbor Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću i Školski odbor medrese “Džemaludin Čaušević” u Cazinu, te dao saglasnost Medžlisu IZ Novi Travnik za osnivanje obdaništa.

Rijaset Islamske zajednice je utvrdio prijedlog Odluke o raspisivanju izbora u Islamskoj zajednici i imenovao članove Glavne izborne komisije i njenog predsjednika Mensura Karadžu. (rijaset.ba)

01 02 03 04

Comments are closed.