U Sarajevo stiže novi ambasador Turske koji je bh. porijekla

Erginay„Kada dođemo u BiH želim da govoriš bosanski jezik“, kazao je turski ministar vanjskih poslova Davutoglu prilikom čestitanja Erginayu na imenovanju.
Erginay jedan od najbližih saradnika šefa turske diplomatije

U Sarajevo stiže novi ambasador Turske koji je bh. porijekla

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske imenovalo je 12 novih ambasadora, a na poziciju ambasadora u Bosni i Hercegovini imenovan je Cihad Erginay, javlja Anadolu Agency (AA).

Novoimenovani turski ambasador u BiH Eginay je porijeklom upravo sa prostora te zemlje, a do sada je obavljao dužnost ambasadora Turske u Češkoj Republici. Erginay je jedan od najbližih saradnika šefa turske diplomatije Ahmeta Davutoglua, koji je radio na važnim protokolima o izraelskom napadu na turski humanitarni brod Mavi Marmaru i odnosima sa Armenijom.

„Kada dođemo u BiH želim da govoriš bosanski jezik“, kazao je turski ministar vanjskih poslova Davutoglu prilikom čestitanja Erginayu na imenovanju.

Novi turski ambasador u SAD-u je dosadašnji ambasador u Japanu Serdar Kilic, a na funkciju ambasadora u Velikoj Britaniji imenovan je Abdurrahman Bilgic.

Bivši turski ambasador u Egiptu Huseyin Avni Botsali je imanovan na dužnost stalnog ambasadora Turske u UNESCO-u.

Mehmet Tugrul Gucuk imenovan je za turskog ambasadora u Švicarskoj, te Hakki Akil u Francuskoj, Aydan Yamancan u Litvaniji, Ahmet Necati Bigali u Češkoj Republici, Esra Demir u Obali Slonovače, Hikmet Renan Sekeroglu u Maliju i Mehmet Bilir u Mauritaniji.

Šef turske diplomatije Davutoglu telefonom je pozvao novoimenovane ambasadore i čestitao im na imenovanjima, a kao zanimljivost izdvajamo njegov poziv supruzi novoimenovanog amasadora u Japanu (Ahmet Belent Meric) Aylin Meric, koja je porijeklom Japanka. Na Davutogluov upit da li je poželjela rodnu domovinu, Meric je kazala da jeste, ali da nema priliku da je često posjećuje, na šta joj je Davutoglu rekao „Onda vas šaljemo u vašu domovinu. Muž vam je imenovan za turskog ambasadora u Japanu“. (AA)

Comments are closed.