U paričkoj džamiji obilježena Nova hidžretska godina

SONY DSCU Hajrudin džamiji na Paricama u ponedeljak 04.11.2013. godine održana je svečanost u povodu nastupanja Nove hidžretske godine. Pored velikog broja vjernika, svečanosti je prisustvao glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić. U programu je učešće uzeo hor novopazarskih imama, koji su učenjem Kur’ani Kerima i ilahija razgalili srca prisutnih . Zatim je uslijedilo obraćanje Glavnog muftije.Nakon zahvale Uzvišenom Gospodaru  na neizmjernim blagodatima, muftija je na samom početku pojasnio sam čin obilježavnja nove hidžretske godine.

„Mi u islamu ne slavimo dane same po sebi. Nismo se mi sastali da veličamo hidžretsku novu godinu. Kao i u islamskom svijetu, bilo koji događaj ovim povodom nije sa ciljem podizanja važnosti tog datuma. Datum prvi muharrem kojim se označava početak hidžretske godine za nas ima samo status znaka, a u arapskom jeziku se znak kaže ajet. Allah dž.š. u Kur’anu jako često govori o raznim ajetima, znacima, ali ih uvijek povezuje sa onima koje on naziva ‘ulul elbab’-onima koji imaju pameti.“-naglasio je muftija.

Muftija je kazao da je hidžra jedna od najvećih lekcija, i da je to razlog večerašnjeg okupljanja,kako bi se prisjetili poruka hidžre. Muftija je u nastavku komentirao određne ajete koji govore o hidžri,navodeći brojne poruke, i posebno podvukao:

„Kada pozivamo, posebno kad često držimo predavanja, ti vidiš da se muslimanu ponekad to podvuče i misli da to treba da podrži zbog muftije, Ili zbog Mešihata, ili zbog Islamske zajednice. Ne zbog toga. Ni muftija, ni Mešihat, ni Islamska zajednica ne postoje zbog sebe. Nuh a.s. kad je pozivao na lađu nije rekao uđi u lađu, lađa će potonuti ako ne uđeš, nego ti ćes potonuti ako ne uđeš u lađu. Odnosno, potonut ćeš ako se ne pridružiš ovoj lađi koja se zove Mešihat, koja se zove Islamska zajednica, Sandžak, Bošnjački ummet. Muftija ne potapa i ne spašava, muftija samo poziva i govori istinu, a ona boli sve lašce.“

On se osvrnuo na optužbe pojedinih medija povodom renoviranja zgrade Fakulteta za islamske studije, kako oni ističu bez dozvole, i kazao da u posljednjih 20 godina Islamska zajednica nije dobila niti jednu građevinsku dozvolu, ni za džamiju, ni za bilo koji vjerski objekat od novopazarske opštine.

„Kada vam vlast otima slobodu i pravo, zar ćete tu slobodu i pravo ostvarivati na šalterima te vlasti?! Naravno da nećete, jer ta vlast vam je otela slobodu i pravo. Zato se oteta sloboda i pravo uzima, ne daje se. Mi to radimo, popravljamo njihove zulume. Vjerujte da sagradimo još sto hiljada kvadratnih metara ne možemo nadoknaditi koliko su oni oteli opljačkali.“

Mufitija je posebno podvukao: „ A gradit ćemo sto hiljada kvadratnih metara. Neka znaju da ćemo graditi na svakoj vakufskoj stopi, i baš me briga što me prozivaju. Naprotiv, ponosim se, jer da me oni hvale ja bi se zabrinuo.“

Muftija je svoje izlaganje završio dovom Allahu dž.š. da sve obaspe bereketom te mubareklisao Novu hidžretsku godinu. Nakon muftijinog izlaganja, dovu je proučio glavni imam medžlisa IZ-e Novi Pazar hfz. Irfan-ef. Malić.

Šerif Šačić (Mesihat.org)

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Comments are closed.