U BOSNI SU JEDINE PIRAMIDE U EVROPI

 piramidsNajveće na svijetu: Piramide u Visokom stare su 10.350 godina!

“Starost je 10.350 godina što znači da je ta terasa građena prije 10 hiljada godina i to u potpunosti mijenja naša znanja o Evropi i starosti naprednih civilizacija”, kaže Semir Osmanagić. Na području Visokog, tridesetak kilometara sjeverno od Sarajeva, nalazi se kamena piramida monumentalnih razmjera! Iznio je to jučer bosanskohercegovački istraživač Semir Osmanagić, koji već dulje vrijeme živi i radi u SAD-u.

Objavljujući rezultate višemjesečnih geoloških i arheoloških istraživanja na području Visokog, Osmanagić je ustvrdio da se ispod sadašnjeg brda Visočica krije stepenasta piramida stara 10.350 godina. Osmanagić, koji je u proteklih 15 godina intenzivno istraživao piramide u Americi, Aziji i Africi, te o tome napisao veći broj knjiga, kaže kako je već nakon prvih istraživanja na lokalitetu Visočice siguran da je otkrio prvu europsku piramidu, koja je vrlo slična piramidama otkrivenim u Južnoj Americi. Projekt bi mogao potpuno promijeniti značenje BiH na svjetskoj arheološkoj karti kaže Osmanagić. Jučer je počeo drugi dio istraživanja, čiji je glavni cilj dokazati postojanje zidova piramide.

piramida

Na vrhu “bosanske piramide sunca” bio je hram koji su, kao i piramidu, sagradili prailiri, narod čiju starost Osmanagić procjenjuje na oko 27.000 godina. Potomci prailira, odlučno tvrdi, i danas čine 50 posto stanovništva BiH, Hrvatske i Slovenije. Prema njegovu mišljenju, drevni ilirski gradovi Asseria i Varvaria u Dalmaciji, Daorson u Hercegovini i Medun u Crnoj Gori znatno su stariji nego što službeni arheološki izvori tvrde. U idućih pet godina Osmanagić će, kako kaže, potpuno rasvijetliti slučaj “bosanske piramide sunca”, ali i dokazati postojanje “bosanske piramide mjeseca” ispod susjednog brda Križ.

“Organski materijal pronašli smo na jednoj od terasa piramide Mjeseca. Našli smo da su površinski slojevi lijepljeni za osnovu tih blokova. Kada smo odlijepili površinu našli smo organski materijal, obavili smo radijsko-karbonsko datiranje u Poljskoj (Gliwicame) na Šleskom institutu tehnologije i prije par sedmica dobili smo rezultat. Starost je 10.350 godina što znači da je ta terasa građena prije 10 hiljada godina i to u potpunosti mijenja naša znanja o Evropi i starosti naprednih civilizacija”, kaže Semir Osmanagić.

Bosanska turistička senzacija: Piramide u Visokom dovode tisuće turista i volontera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *