Turski ambasador u posjeti predsjedniku Mešihata Mevludu Dudiću

predsj_dudic-prijem-turski-ambasador-2-1000x400U četvrtak 27.02.2014. god. predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, primio je ambasadora Republike Turske Mehmet Kemal Bozaja sa delegacijom.

Pored muftije Dudića domaćini su bili i dekan Fakulteta za islamske studije dr. Enver ef. Gicić i novopazarski glavni imam hfz. Irfan ef. Malić.

U srdačnom razgovoru ambasador Bozaj čestitao je dr. Dudiću izbor na ovu značajnu funkciju te izjavio da u njemu kao vjerskom poglavaru vidi najveći autoritet za pripadnike islama u Srbiji u odnosu na bošnjačke političare. S tim u vezi, izrazio je očekivanje će dr. Dudić sa svoje pozicije pozvati pripadnike islama da dostojanstveno i bez tenzija učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima, naglasivši da su oni veoma značajni za Bošnjake kako bi se odazvali u što većem broju.

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić saglasio se sa turskim diplomatom da je kao predsjednik Mešihata sa svojim imamima dužan pozvati muslimane da na ovim izborima iskoriste svoje biračko pravo i u mirnoj atmosferi biraju svoje najbolje predstavnike kojima se mogu povjeriti emaneti.

U toku sastanka bilo je riječi i o ekonomskim projektima koje Ambasada Turske planira u Sandžaku, kao i o neophodnosti obrazovanja sandžačkih mladih kadrova u skladu sa potrebama Evropske unije kojoj će se Srbija za par godina priključiti.

Na kraju susreta muftija Dudić je ambasadoru Bozaju poklonio primjerak kopije Kur’ana ručno pisanog u Gazi Husrev-begovoj džamiji u 18. vijeku.

Informativna služba

predsj_dudic-prijem-turski-ambasador-2-1000x400

Comments are closed.