Turska proizvela prvi borbeni helikopter

atak-helikopterTurske vojne snage danas su preuzele prvi borbeni helikoter tipa ” T129 Attack” koji je proizvela Vazduhoplovna kompanija. Helikopter je predat na svečanosti koju je organizovala Komanda vazdušnih snaga  u saradnji sa Komandom kopnene vojske u turskoj prijestolnici Ankari.

Ovom skupu prisustvovali su najveći državni funkcioneri, predsjednik Abdullah Gul, premijer Redžeb Tajib Erdoan, predsjednik Skupštine Džemil Čiček, kao i načelnik generalštaba turske vojske, ministar odbrane i načelnici Vazuduhoplovstva i Kopnene armije.

Turski predsjednik Abdullah Gul zahvalio se svima koji su bili uključeni u program te je kazao: „Ova isporuka ilustrira tehnološku razinu koju je postigla turska lokalna industrija posebno u proizvodnji helikoptera“.

U sklopu programa, AgustaWestland i TAI proizveli su devet T-129 helikoptera. Ugovor u vrijednosti od 3,3 milijarde dolara potisan je 2007. godine za seriju od 59 helikoptera.

Turski helikopter T129 se temelji na helikopteru A129 International, od kojega se razlikuje po ojačanim nosačima naoružanja na koje će se moći postaviti 12 (umjesto izvornih osam) protuoklopnih vođenih projektila Hellfire/TOW. Na vrhovima nosača naoružanja bit će postavljena dva dvostruka lansera vođenih PZO projektila Stinger koji će ovdje biti u ulozi projektila zrak-zrak, namijenjenih obaranju protivničkih helikoptera. Kako bi se ostvarilo potrebno povećanje nosivosti za 20 posto, ugrađeni su i novi jači motori LHTEC T800. Najveće poboljšanje mogućnosti borbenih djelovanja donosi  ugradnja motrilačkog i ciljničkog radara.

Opremljen je sa najmanje 76 raketa za blisku zračnu podršku kao i naprednim elektronskim oružjem. Koristiće lokalno proizvedene Mizrak protutenkovske projektile i Cirit laserski navođeni laserski sistem.

atak-1

U svom govoru u Parlamentu u utorak, Erdogan je kazao kako se nada da će T-129 biti jedan od turskih ‘najvažnijih izvoznih proizvoda“. On kaže: „Ovaj program govori da je Turska napredovala od  kupca helikoptera do prodavca“.

Comments are closed.