Turska: Poslušajte kako premijer Erdogan prelijepo uči Kur’an

jammas.hussain20130329224740240Nekada su halife i nadređeni iz redova muslimana bili bogobojazni i učeni robovi, spremni da svojim primjerom pokažu običnom svijetu kako treba da izgleda uzorit musliman, međutim, to je bilo, nekada, davno…

Stoljećima muslimani grcaju u nadi da će doživjeti neko „bolje sutra”, ali, nema reforme našeg društva, a kamo li ostatka svijeta, sve dok ne promijenimo sami sebe. Navikli smo da nama upravljaju pokvarenjaci, koji ni u kom slučaju nisu sposobni za takvo nešto, ali, valjda je to odraz i naših zasluga. Neki od njih su spremni da prodaju svoju vjeru, svoj narod za ono što malo vrijedi, a neki idu toliko daleko da milijardama dolara darivaju krvoloke koji ubijaju i proganjaju vlastiti narod. Vlast je čudo i ništa ne tjera čovjeka na krvožednost i spremnost na sve, kao što je to želja za očuvanjem ili osvajanjem vlasti.

Naše stanje je toliko otužno, da je teško naći političara koji umije proučiti Fatihu, a kamo li nešto više od toga, pa na svaki potez koji je u konotaciji sa islamom likujemo poput fudbalskih navijača. Za nadati se da ćemo jednoga dana dočekati nekog nadređenog čiji islam nije puka formalnost ili bajramska svečanost.

Turski premije Recep Tayyip Erdogan je primjer insana i požrtvovanosti sa dugoročnim i jasno zacrtanim ciljevima. Njegovo prelijepo učenje Kur’ana na ovom videu je svijetli primjer koji ulijeva nadu da ćemo jednoga dana imati nadređene, koji će nam biti ono što mnogi danas nisu – primjer uzoritog muslimana.

Na sljedećem video zapisu premijer Erdogan uči suru Mulk na mevludu posvećenom svojoj majci.

Pripremio: Resul Mehmedović (saff)

RELIGIOZNA MLADOST
Godine 1965. Erdogan je završio osnovnu školu „Pijale Paša“, a 1973. završava medresu imama Hatipa u Stambolu. Pošto se odlikovao velikom religioznošću dobio je nadimak – Hodža! Erdogan je rano iskazao ljubav ka politici, ali i prema fudbalu. Deset godina je igrao fudbal u nekoliko lokalnih klubova. Godine 1981. završio je Fakultet za ekonomiju i komercijalne nauke Univerziteta Marmara.

Comments are closed.