Turska poslala 65 tona pomoći na Filipine

turska-pomocZbog razornog tajfuna Haiyan koji je pogodio Filipine, Turska je u ovu zemlju poslala 65 tona humanitarne pomoći u vidu šatora, ćebadi, kuhinjskih setova i drugih potrepština.
Zamjenik turskog premijera Bešir Atalay je saopćio da je humanitarna pomoć za Filipine utovarena u avion na aerodromu Esenboga u Ankari, podsjećajući da je tajfun Haiyan pričinio materijalnu štetu i izazvao gubitak ljudskih života, te da su najteže pogođena ostrva u centralnom dijelu te zemlje.

Prema informacijama iz Ujedinjenih nacija, tajfun je unesrećio skoro 4,5 miliona stanovnika Filipina, oko 330 hiljada ljudi je ostalo bez krova nad glavom, rekao je Atalay dodavši da u toj zemlji vlada nestašica hrane, struje i da se događa katastrofa.
Dopremijer Atalay je nadalje kazao da nema tačne podatke o broju smrtno stradalih, rekavši da je Crveni krst Filipina saopćio da je život izgubilo između 1200 i 1300 osoba.

Atalay je podsjetio da je turski premijer Recep Tayyip Erdogan uputio telegram predsjedniku Filipina u kojem je poželio brz oporavak i iskazao spremnost na pružanje pomoći. Nakon obraćanja, Atalay se zaputio ka Filipinima.
izvor: TRT

filipini1

filipini2

Comments are closed.