Turska obilježava 99. godišnjicu pobjede na Čanakaleu

canakkale-haftasiČANAKALE – Čanakale je mjesto gdje je iznova rođena Turska, poručio je danas povodom 18. marta, Dana sjećanja na šehide i 99 godina od pomorske pobjede u Čanakaleu, premijer Turske Recep Tayyip Erdogan, prenosi Anadolu Agency (AA).

Podsjećajući da u Čanakaleu “jedan do drugog, rame uz rame leže šehidi kako iz 81 turske pokrajine tako i iz mnogih prijateljskih i bratskih zemalja”, Erdogan je dodao da “u šehidskim mezarjima nema razdvajanja, nema razlike između Turaka, Kurda, Arapa, Čerkeza, Gruzijaca i svih ostalih”.

“U mezarjima nema razlike između sunnita, alevita, siromašnih, bogatih, pismenih i nepismenih. Svi leže skupa”, rekao je Erdogan.

Podsjećajući da u današnjoj Turskoj, koja je prošla kroz brojne reformske procese, svi narodi koji u njoj žive imaju sva prava i slobode, te da jedni nemaju prednost nad drugima, Erdogan je kazao da su se za takvu Tursku borili i ljudi iz više zemalja, koji su došli u Čanakale prije gotovo jednog stoljeća.

“Oni su svoje živote dali  za Tursku koja pripada svima, u kojoj su svi jednakopravni, u kojoj nema podjela. Oni su se junački borili za takvu Tursku, zemlju svih naroda koji u njoj žive”, rekao je turski premijer.

On je naglasio važnost jednakopravnosti svih naroda u Turskoj.

“Oni koji naglašavaju podjele na etničkoj osnovi. Koji dijele ljude zbog jezika kojim govore ili njihove kulture, vrijeđaju šehide Čanakalea”, poručio je turski premijer.

Bitka na Čanakaleu, koja je u Evropi poznatija kao Bitka na Galipolju, bila je jedna od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali, po mnogim pokazateljima, i u povijesti uopće.

Danas se u Turskoj ujedno obilježava i Dan šehida u znak sjećanja na one koji su svoje živote dali za domovinu.

Pomorska bitka koja je, između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine, vođena u Galipolju, kao i kopnena bitka koja se odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj, pa i historiji svih muslimanskih naroda tog dijela svijeta.

– Učestvovalo je između 15 i 20 hiljada Bošnjaka

Spomenute bitke imaju značajno mjesto u historiji Turske, jer osvajanjem poluotoka Galipolje Saveznici, predvođeni Britanskim carstvom, bi bili u mogućnosti nastaviti put sve do Istanbula i izbaciti Osmanlije iz tadašnjeg glavnog grada spomenute zemlje. Time bi i Turska, kao i mnoge zemlje tog dijela svijeta, potpala pod kolonijalni jaram.

Zapravo, ujedinjene snage Britanskog carstva i Francuske su povele bitku u namjeri da zauzmu Istanbul i tako uspostave kontrolu nad strateški bitnim moreuzima Bosforom i Dardanelima.

U bici su učestvovali vojnici iz britanskih kolonija poput Australije, Novog Zelanda, Indije… što se kasnije često smatrao razlogom neuspjeha Saveznika na Galipolju, gdje je poginulo, kako se procjenjuje, 131.000 vojnika, dok je ranjeno 262.000. Međutim, kasnijim istraživanjima utrvrđeno je kako su razlozi neuspjeha greške komandanata, ali i velika želja Turaka, Bošnjaka, odnosno svih naroda tadašnjeg Osmanskog carstva da brane svoju domovinu.

Naime, nakon početka Bitke na Čanakaleu građani iz svih dijelova Osmanskog carstva, kao i državljani onih zemalja koje su ranije bile u sastavu Carstva, uputili su se na bojno bolje kako bi se ”borili za svoju domovinu i vjeru”.

U bici su tako, osim Turaka, učestvovali Bošnjaci, Kurdi, Čerkezi, i drugi koji su tada živjeli pod Osmanlijama.

Prema nezvaničnim informacijama, na Galipolju je u borbi za Osmansko carstvo stradalo najmanje 15 hiljada Bošnjaka o čemu svjedoče i njihovi mezari i nišani na Čanakaleu.

Šta se desilo 18. marta 1915. godine?

U jutarnjim satima iščekivali su se napadi. Oko 12 sati istog dana, tri turske tabije (tur. – utvrde) su mnogo oštećene, a bombardovane su i ostale tabije.

Na koncu je 18 savezničkh ratnih brodova uspjelo preći kroz Dardanele. To je bio dio taktičke zamisli Osmanske vojske. Plan je bio da, čim Saveznici budu u dometu njihovih oruđa, započnu napad. Tako je su se ratni brodovi Saveznika sve više približavali, a Osmanlije jačale.

Ipak, snage Saveznika su se približile Čanakaleu na sedam kilometara. To su bili najžešći trenutci cijele bitke.

Francuski ratni brod ‘Gaulois’ bio je razbijen tokom turskih bombardiranja. Drugi francuski brod, ‘Bouvet’ naišao je na podvodnu minu i potonuo sa 639 članova posade.

Također, ratni brodovi ‘Suffren’ i ‘Gaulois’ su imali istu sudbinu. Istog dana na podvodne mine naišli su i ‘Irressistible’, ‘Inflexible’  i ‘Ocean’.

Oko 17.30 sati britanski admiral John De Robeck, izgubivši tri broda, a još toliko ih je oštećeno, odlučio se na povlačenje. Nakon poraza na moru Saveznici su doživjeli sličnu sudbinu i tokom žestoke kopnene bitke.

Današnji dan predstavlja jedan od najvažnijih datuma u Turskoj. U svim gradovima se organiziraju razne manifestacije u znak sjećanja na šehide.
(Vijesti.ba/AA)

Comments are closed.