Turska: Bošnjačke porodice sastat će se sa rodbinom iz BiH

1463122_10153554640540648_1153105576_nSAKARYA – U turskom gradu Sakarya u kojem živi veliki broj Bošnjaka, 50 bošnjačkih porodica sastat će se sa rodbinom iz BiH i to u organizaciji općine Serdivan, prenosi Anadolu Agency (AA). Također, 50 porodica iz BiH sastat će se sa rodbinom u Sakaryi.

Načelnik općine Serdivan Yusuf Alemdar kazao je da je razgovarao s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem u vezi sa projektom “Sastanak rodbine”. On je istakao da je veliki broj Bošnjaka koji su izbjegli u Tursku iz različitih razloga i da imaju želju da ponovno vide svoju rodbinu.

“Želimo sastaviti porodice kako bismo zajedinčku kulturu mogli prenijeti i na buduće generacije. Ovim projektom okupit ćemo 50 porodica iz BiH i Serdivana”, rekao je on.

Alemdar je istakao da žele podijeliti i sreću i tugu BiH. On je kazao kako i najmanji negativni događaji utiču na građane Serdivana.

“Ovim putem želim još jednom naglasiti važnost Starog mosta u Mostaru. Kako je Stari most ponovno na nogama, tako ćemo i mi ponovno spojiti nasljednike zajedničke civilizacije”, poručio je načelnik općine Serdivan Alemdar.
(Vijesti.ba/AA)

Potomci Bošnjaka u Turskoj čuvaju običaje – Al Jazeera Balkans

 

Comments are closed.