Turčin odbija napustiti svoju kuću i prepustiti zemljište graditeljima

kuca3Istanbul je grad za koji tvrde da ga nikada ne možete upoznati do kraja. Konstantno se gradi i mijenja, postaje veći, ali i ljepši.

No, graditeljima u naselju Fikirtepe jedna porodica je stala na put. Oni jednostavno ne žele da se sruši njihova kuća i i da se presele na drugu lokaciju.

Uprkos tome što su svi oko njega prodali svoje kuće, ovaj čovjek odbija to učiniti bez jasnog ugovora. Vlasnik zemljišta i kuće oko koje je već sve spremno za početak gradnje, odbija prodati svoje imanje negirajući da traži više novca, već samo da traži jasan ugovor.

On je za Hürriyet kazao da ne želi ometati izgradnju, ali da želi biti načisto šta će dobiti. Kaže kako su njegovu kuću ostavili bez struje i vode te da ga iz firme koja gradi tu konstantno zovu i malteretiraju, ali da s njima još nije postigao ugovor.

“Pitao sam ih za jasne garancije i ugovor, to nije pohlepa i ne tražim više novca”, kazao je čovjek kojem turski mediji navode samo inicijale A. D.

U naselju Fikirtepe žive ljudi koji su uglavnom slabijeg imovinskog stanja, a lokacija je odlična, tako da se građevinske kompanije jako žele domoći tog zemljišta. Očekuje se da će u naredne tri godine u ovom području biti sagrađeno 50.000 stambenih jedinica.

Kada je u pitanju ovakva gradnja na nekom području u Turskoj, prema zakonu, kompanije mogu početi rušenje ukoliko postignu dogovor s dvije trećine vlasnika zemljišta. Međutim, kompanije se žale da ono što se naziva “pravilo većine” ne može biti primjenjeno u praksi.

Kako god bilo, ovoj Turčin je skrenuo pažnju javnosti na sebe, a fotografije njegove kuće koja je usamljena na zemljištu pripremljenom za gradnju, obišle su svijet. (klix)

kuca2 kuca1 kuca3

Comments are closed.