Tribina UNS-a: Džudžević pobjegao sa skupa, novinari Regionalne priznali da su ucijenjeni (VIDEO)

oebs-okrugli-sto-rejhan-kurtovic-7Novi Pazar – Danas je u prostorijama OEBS-a u organizaciji UNS-a i Kancelarije za ljudska i manjinska prava održana tribina na temu: „Promovisanje medija manjina, preporuke i standardi za izvještavanje o nacionalnim manjinama“ koji je deo programa Borba protiv diskriminacije i unapređenje položaja osjetljivih grupa stanovništva.

Uvodničari su bili: Slađana Novosel – dopisnica lista „Danas“, Sead Biberović, Svetlana Nikolin – časopis „21 vek in Medias res“ i Nino Brajović – generlani sekretar UNS-a.

Na tribini je su učestvovali predstavnici nevladinih organizacija, novinari lokalnih i republičkih medija iz Sandžaka, predstavnici Kancelarije za ljudska i manjinska prava, predstavnici OEBS-a i Esad Džudžević.

Ispred Bošnjačkog nacionalnog vijeća na skupu je učestvovao sekretar Odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda mr. Rejhan Kurtović.

oebs-okrugli-sto-rejhan-kurtovic-1-300x220

Džudžević pobjegao sa skupa

Nakon argumentiranog obraćanja mr. Kurtovića i suprostavljanja tendencioznom predstavljanju Esada Džudževića, te umanjivanja značaja legitimnog Bošnjačkog nacionalnog vijeća, te superiornog demaskiranja neprofesionalnog, zlonamjernog, diskriminirajućeg i tendencioznog izvješavanja o Sandžaku, Bošnjacima i njihovim vjerskim velikodostojnicima, Džudžević je napustio skup, jer nije mogao ponuditi odgovor niti na jedno od postavljenih pitanja, nakon čega se razvila višečasovna diskusija.

oebs-okrugli-sto-rejhan-kurtovic-6

Novinari RTV-a priznali da su ucijenjeni

Tokom diskusije, u kojoj su svi učesnici žustro kritizirali rad javnog servisa Regionalne televizije, koji se, kako se moglo čuti na skupu, nazvao „Mehovizija“ i novinari regionane televizije su javno priznali da su za prljave priloge ucijenjeni ostankom na posao i platama koje nisu, kako su sami priznali, primili posljednja 4 mjeseca. Isto tako, naveli da zbog ovih izjava mogu ostati bez posla, kao što se u prošlim vremenima često dešavalo sa novinarima Regionalne TV koji su odbijali da lažiraju vijesti i prave medijske hajke u korist lokalnih vlasti.

oebs-okrugli-sto-rejhan-kurtovic-3

Većina učesnika su se složili da Regionalna televizija ne zaslužuje da bude javni servis jer ne izvještava objektivno, te da se ne može finansirati iz budžeta Grada Novog Pazara.

Posebno se u kritikama istakao Sead Biberović koji je konstatovao da Regionalna TV nema niti jednog profesionalnog novinara, i da ne može da upali televizor od aktuelnog gradonačelnika Meha Mahmutovića, koji kako Biberović kaže „viri iz svake zakrpljene rupe u Novom Pazaru“. (sandzakpress)

Comments are closed.