Tokić: U ovom obliku ne može ostati, četiri su mogućnosti za nestanak RS

Li4vLi4vLi4vaW1hZ2VzL3N0b3JpZXMvYXByaWwyMDEzYS9zZWpmdWRpbl90b2tpYy5qcGcmYW1wO3c9ODAwJmFtcDtoPTYwMCZhbXA7cT0xMDA=Republika Srpska, u ovakvom obliku, trebala bi nestati zbog drastične diskriminacije nesrba i kršenja ljudskih prava.

Ovo su konstatacije iz izvještaja “Bošnjački pogled u budućnost”, nevladinih bošnjačkih organizacija o Republici Srpskoj, kao prostoru drastične diskriminacije nesrba i kršenja ljudskih prava,  a koji je na pres-konferenciji u Sarajevu danas  prezentirao predsjednik Bošnjačkog pokreta i senator Svjetskog bošnjačkog kongresa Sejfudin Tokić.

– Ovakva organizaciona struktura nastala  genocidom, uz drastična kršenja ljudskih prava u svim segmentima življenja, od vjerskih prava do zapošljavanja, uz totalitarni režim, je neodrživa u savremenom demokratskom svijetu, a pogotovo u Evropi. Zato je nestajanje RS-e za nas neupitno. Njen naziv neodrživ je sa aspekta Ustava i suštine Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nema nikakve logike da se manji entitet BiH tako zove, jer tu žive Bošnjaci, Hrvati i ostali – kazao je Tokić.

U Izvještaju se navode četiri mogućnosti nestanka ovakve RS, a koje je prezentirao Tokić.

– Prva mogućnost je da se uz primjenu evropskih standarda uklone svi elementi diskriminacije. Druga mogućnost je u unutrašnjim tenzijama, pošto je RS na rubu bankrota. Nezadovoljstvo unutrašnjim stanjem u RS-u  jača i moguća je  tiha revolucija, koja bi promjenila režim i došlo bi do nestanka ovakve RS, u kojoj vlada jedna stranka i jedna vjera. Treća mogućnost je manje vjerovatna, ali na određen način uključuje mogućnost ograničenog rata, bilo da je izazvan incidentom ili uz podršku velikih sila i na taj način bi bila uklonjena ovakva tvorevina u BiH, ali ona zavisi od raspoloženja velikih sila i  mislim da bi do ove opcije i teško moglo doći. Četvrta mogućnost je demokratska promjena Ustava BiH i RS bi bila ukinuta referendumom svih građana BiH – rekao je Tokić.

Prvi komandant Armije RBiH general Sefer Halilović, komentarušući Izvještaj bošnjačkih nevladinih organizacija, istakao je da je “nastajanje RS-a mrlja na svjesti domaćih političara i međunarodne zajednice”.

– Na kraju Drugog svjetskog rata pobjednicima antihitlerovske koalicije nije palo napemet da pregovaraju sa fašistima i prave kompromise s njima. U BiH poslije rata napravljen je kompromis i izuzetak i stvorena je takva ustavna pozicija koja je suprotna Ustavu Republike BiH. U BiH je napravljen takav ustavni sistem koji generira nacionalizam, neravnopravnost i ugroženost na teritoriji RS-a Bošnjaka i Hrvata. To govori da je RS pravoslavni entitet koji u osnovi ima samo pravoslavlje. Dakle, RS je neodrživa sa ekonomskog, političkog, vojnog i naročito moralnog aspekta i mi se nadamo da ćemo joj jednog dana vidjeti kraj – istaknuo je Halilović.

(Fena)

Comments are closed.