Tekstilni kombinat „Raška“ ide u stečaj

tekstilNovi Pazar – Vlada Srbije je krajem juna donijela zaključak o pokretanju stečajnog postupka Tekstilnog kombinata „Raška“, nekadašnjeg tekstilnog giganta u velikoj Jugoslaviji. Ovo preduzeće je u restruktuiranju od 2004.godine. Kako za pet godina ništa nije urađeno, u martu 2009.godine doneta je odluka o nastavku restruktuiranja.

 Od nekada više od 4 hiljade zaposlenih u matičnom i pogonima u Tutinu i Sjenici ostalo je samo 39 radnika.

Menadžmentu TK prosleđen je novi zaključak vlade i zaposlenima ostavljen rok do minulog ponedeljka da se izjasne za jednu od opcija socijalnog programa. Od obaveštenja koje je stiglo iz Ministarstva finansija i privrede do krajnjeg roka za izjašnjavanje razmak je samo desetak dana, pa su menadžment i sindikat zatražili prolongiranje roka za izjašnjavanje zaposlenih jer je „rok kratak i vreme je godišnjih odmora“. Za socijalni program nije se opredelilo 13 zaposlenih, a 26 je to učinilo pre nekoliko godina.

Zaposlenima se nude četiri opcije socijalnog programa i za jednu treba da se izjasne pre pokretanja stečajnog postupka, jer „u suprotnom radnici ostaju bez mogućnosti da im socijalni program bude isplaćen“. Nudi se 10 prosečnih zarada u Republici prema poslednjim podacima za zaposlene koji imaju više od 10 godina radnog staža; novčana naknada od 300 evra u dinarskoj protivrednosti po godini staža; otpremnine po Zakonu o radu za zaposlenima kojima nedostaje do dve godine do ostvarivanja prava na penziju i posebna novčana naknada za zaposlene kojima nedostaje do 5 godina za ispunjenje prvog uslova za odlazak u penziju.

U prethodnih nekoliko godina, ovaj grad često su potresali protesti tekstilaca zbog nesiplaćenih zarada, pa su mnogi pravdu potražili na sudu u Strazburu. U međuvremenu prostor na kojem se nalazi TK je preparcelisan i uknjiženi su objekti i zemljište, sve u sklopu priprema za privatizaciju. No, za sada nema zainteresovanih investitora. Putem tendera, od 39 celina, prodato je samo pet u vrednosti 2,1 miliona evra, a dug Tekstilnog kombinata se procenjuje na skoro pet puta više. Stvarna dugovanja prema bivšim radnicima, teško se utvrđuju.

Drugi tekstilni gigant – Fabrika trikotaže „Raška“ – odavno je na kolenima. Stečaj nad tom fabrikom je pokrenut u aprilu 2010.godine, jer je račun u blokadi bio neprekidno 4.838 dana ili više od 13 godina. Novopazarska Fabrika trikotaže je među prvima privatizovana 2003.godine i od tada do kraja 2011. kada je prodata iz stečaja promijenila je dva većinska vlasnika sa kojima je Agencija za privatizaciju raskidala kupoprodajne ugovore zbog neispunjavanja preuzetih obaveza.

Iza dva bivša većinska vlasnika, jednog iz Beograda, drugog iz Novog Pazara, ostajale su samo neizmirene obaveze. Prije godinu i po dana fabrika je prodata za 43,1 miliona dinara odnosno 50 odsto od procenjenje vrednosti. Fabrički prostor je dobio novog vlasnika iz četvrtog puta. Za vrijeme stečajnog postupka podnete su 472 prijave potraživanja – 454 radnika i 18 komercijalnih poverilaca ili državnih ustanova.

Na kraju se stiglo do Nacrta glavne deobe koju je uradio Privredni sud u Kraljevu. U tri isplatna reda poveriocima se duguje više od 388 miliona dinara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *