Svjetski prvak iz Plava odbranio titulu za dvije minute

safetmashineSafet Feratović (Safet The Machine) izvrsno je odbranio titulu svjetskog prvaka u free fight/vale tudo borilačkom sportu pobijedivši za nepune dvije minute protivnika mlađega od sebe 15 godina.

BUŽIM – Safeta Feratovića iz Plava, koji živi u Linzu, smo zatekli u Bužimu, gdje je došao da se priprema za novi meč kojega je planirao ove godine u Sarajevu. Safet u Linzu u Austriji ima sportsku školu borilačkih vještina.

Sandžaklije, Bosanci i Hercegovci, koji žive širom svijeta , postižu izuzetno dobre rezultate u sportu od nekadašnjeg legendarnog trostrukog prvaka u maratonu Numana Ukića, do Hukića i Feratovića i mnogih drugih.

Osim što trenira mlade talente u Linzu i organizira im mečeve, Safet Feratović također uporno trenira i nosi titulu svjetskog prvaka “free fight/vale tudo” borilačkom sportu.

Safet koji je u krugovima bliskim ovome sportu poznatiji kao Safet The Machine ove godine imao je već dvije borbe za odbranu titule, a na zadnjoj održanoj u austrijskom gradu Ensu porazio je skoro 15 godina mlađeg izazivača Lesty Dinamita.

Safet Feratović braniće titulu u Sarajevu

Ova borba trajala je tačno minutu i 48 sekundi, kada je Safet Feratović briljirao u svojoj odbrani titule svjestkog prvaka daleko bolji u tehnici, ali i kondiciono i snazi. Za ove borbe je tehnika izuzetno važna, ali i izdržljivost i snaga.

Pred sam kraj 2012. godine u Ensu su svi uživali u predborbama i zabavnom programu, ali i posebno odličnoj odbrani svjetske titule našega Feratovića.

Obzirom da su pravila da šampion uvijek ima pravo da određuje sve što je vezano za i oko borbe, Safet je te večeri priredio pravo bosansko sijelo, kao znak zahvalnosti svojim vjernim navijačima koji ga prate već godinama.

Naime, u zabavnom dijelu programa i u pauzi pred glavnu borbu nastupio je Safetov veliki prijatelj, popularni Braco Sarajlija koji je otpjevao nekoliko naših popularnih pjesama.

I to je svakako dalo dodatnu snagu našem bokseru u borbi u kojoj je Safet The Machine, zaista od prve sekunde navalio kao mašina na izazivača i onda ga u kratkom roku prisilio na predaju.

Ove godine mečevi u Sarajevu, a možda i Njemačkoj.

safetmashine2

Safet je na pripremema u Bužimu izjavio da sprema u toku 2013. godine i borbu u našem glavnom gradu Sarajevu, koja će biti oragnizirana na sličan način, malo pjesme i zabave, a dosta dobrih borbi. Međutim, naši u dijaspori posebno u Njemačkoj pokazuju sve više interesovanje za našeg boksera, pa su postoji mogućnost da se u jednom od velikih gradova Njemačke održi još jedan boks meč , gdje će Safet Feratović i dalje braniti titulu svjetskog prvaka.

Feratović je na kraju razgovora za portal sandzacke.rs izrazio želju da bi rado organizirao i jedan meč u Novom Pazaru. To bi mi bio najdraži meč, istako je.

(tekst i foto: Nedžib Vučelj)

Comments are closed.