Švedska: Osnovana Bošnjačka kulturna zajednica u Landskroni

70a2f0392847dc331972c7d3d3673ab9_LSubota, 15. februar 2014. godine ostat će upisan i zapamćen kao jedan od najznačajnijih datuma za Bošnjake Landskrone pa i šire.

Tog dana održan je jedan nesvakidašnji skup za prilike Bošnjaka Švedske, a radi se o Promotivnoj skupštini BKZ Landskrona.

Osnivanje BKZ Landskrona

Na poziv koordinacijonog odbora za osnivanje BKZ Landskrona, 9 januara 2014. godine održana je Izborna skupština za osnivanje ove, za Bošnjake Landskrone veoma važne orgnizacije. 9. januar kao Dan genocida nad Bošnjacima je simbolično značio rađanje ove organizacije u Landskroni.

Na izbornoj skupštini BKZ Landskrona prisustvovalo je oko dvadeset aktivnih Bošnjaka ovog grada. Na Izbornoj skupštini je između ostalog ustanovljena Bošnjačka kulturna zajednica Landskrone koja će po uzoru na Bošnjačku kulturnu zajednicu u Sandžaku imati za cilj da radi na očuvanju i afirmaciji vjerskih, nacionalni i kulturnih vrijednosti kod Bošnjaka. Tom prilikom je usvojen statut organizacije i izabran glavni odbor BKZ Landskrona u sljedećem sastavu:

Amer Olević, predsjednik
Irfan Ibrahimović, potpredsjednik
Sead Busuladžić, sekretar
Adis Zverotić, blagajnik
Ajsel Kujović, član
Almir Emrović, član
Amir Krdžić, član
Armin Avdagić, član
Adil Alagić, član

Promotivni skup BKZ Landskrona

promotivna

U večernjim satima 15. februara 2014. godine održan je i promotivni skup povodom osnivanja BKZ Landskrona na kojem je prisustvovalo oko 70 Bošnjaka koji su radi ovog skupa došli iz nekoliko gradova južne Švedske. Posebnu čast i zadovoljstvo kao organizatoru ovog skupa pričinjavalo nam je prisustvo i aktivno učešće naših dragih musafira iz Bosne, Sandžaka i Danske.

Posebnu težinu i važnost ovom skupu daje činjenica da je otvoren učenjem odlomka iz Kur’ana Časnog i to od strane imama Bošnjačke islamske zajednice u Landskroni, Nesiba ef. Makića koji se ujedno i obratio selameći skup i cijenjene musafire uz dovu Uzvišenom Allahu da podari hajra u radi i aktivnostima ove veoma bitne organizacije za Bošnjake Landskrone.

Nakon ovog obraćanja prisutni su bili u stanju pogledati kraći video snimak pod nazivom „Ima jedan Bošnjak“.

Amer Olević je u svojstvu domaćina kratko prokomentarisao ovaj prethodni snimak istakavši da smo se vjerovatno svi mogli pronaći,  te je zatim pozvao predsjednika BNF-a za Švedsku Nermina Širbića da poselami skup što je on i učinio i kratko se obratio.

Nakon obraćanja predsjednika BNF-a Nermina Širbića uslijedila je ilahija koju je proučio Hrustan Nočić koji je iz Tuzle došao kako bi na ovom skupu proučio par ilahija i time uljepšao ovaj nesvakidašnji skup.

Obraćanje predsjednika BKZ-a, Dr. Admira Muratovića

admir

 

Naš prvi specijalni gost na ovom promotivnom skupu koji se je obratio prisutnima bio je Dr. Admir Muratović, koji je pored funkcije predsjednka BKZ-a ujedno i prodekan fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru. Dr. Muratović je istakao važnost organiziranja Bošnjaka i rekao da su Bošnjaci ne samo vitezovi Balkana nego i cijele Europe i da imaju civilizacijske vrijednosti koje moraju dijeliti sa svijetom. Dr. Admir Muratović je također pozvao Bošnjake da se integrišu u društvo i da budu aktivan i koristan dio švedskog društva ali da pri tom ne gube svoj identitet nego da budu ambasadori svoje vjere i svog naroda.

 

 

 

 

 

Obraćanje hafiza Abdurrahmana ef. Kujevića

kujo

 

Nakon toga se obratio glavni pomoćnik Sandžačkog muftije za južni Sandžak i davu hafiz Abdurrahman ef. Kujevic koji je naglasio da je bošnjački identitet čvrsto povezan sa vjerom i da treba gajiti te vrijednosti te se aktivno uključiti u sve progresivne procese u društvu koji idu u korist našoj vjeri i narodu. Hafiz Kujević je istakao da je islam naša najveća vrijednost te je naglasio da je potrebno da se Bošnjaci vrate tim vrijednostima koje sačinjavaju njihov vjerski i nacionalni identitet.

 

 

 

 

 

Obraćanje Mr. Fatmira Alispahića

fatmirNa kraju skupa se obratio i poznati novinar, publicista i književnik Mr. Fatmir Alispahić koji je govorio o aktuelnom stanju i situaciji u BiH rekavši da je uništavanje državne imovine pokazatelj da se narod i država nalaze u mnogo lošem stanju u svakom pogledu te da je glavni uzrok tome genocidnost Dejtonskog sporazuma. Mr. Alispahić je istakao da nema boljitka za BiH i za Bošnjake bez vraćanja statusa republike BiH i ukidanja entiteta. Na tom putu Bošnjaci se moraju samoorganizirati i povezivati kroz svoje istinske institucije koje hrabro i predano brane interese Bošnjaka i Bosne kao što su Bošnjačka kulturna zajednica i Svjetski bošnjački kongres.

Večera za naše goste i aktiviste

Nakon promotivne skupštine bila je upriličena i večera za naše goste i aktiviste u atraktivnom restoranu zdrave hrane „Greens & Beans“ čiji je inače vlasnik član glavnog odbora BKZ Landskrona Ajsel Kujović.

Na kraju želimo istaći da ćemo u skladu sa osnovnim ciljem BKZ-a raditi na očuvanju i afirmaciji vjerskog, nacionalnog i kulturnog identiteta kod Bošnjaka u Landskroni i šire za dobrobit naše vjere i našeg naroda.

Glavni odbor BKZ Landskrona se zahvaljuje svim našim gostima kao i našim vrijednim aktivistima koji su izdvojili puno vremena, truda i finansijskih sredstava kako bi ovaj skup prošao u što boljem redu, stoji u izvještaju kojeg potpisuje Glavni odbor BKZ Landskrone.
IDENTITET.LU

Comments are closed.