Grupa studenata Državnog univerziteta u Novom Pazaru optužuju upravu Univerziteta za malverzacije

489272_novi-pazar02-dzenel-alihodzic-i-ahmed-kavazovic-foto-n.-kocovic11_fNovi Pazar – Grupa studenata Državnog univerziteta u Novom Pazaru traži depolitizaciju ove ustanove i optužuje upravu Univerziteta za malverzacije.

Student matematike i fizike Dženel Alihodžić sumnja da su „rektorat i Studentski parlament uključeni u pronevere“.

– Oko 4.000 studenata poslednje tri godine, na zahtev rektorata, uplaćuje na račun Studentskog parlamenta po 1.000 dinara za kartice koje 90 odsto nas nikada nije dobilo. To je bio i uslov za overu semestra, a mi se pitamo gde je nestalo 12 miliona dinara ako nama studentske kartice nikada nisu uručene – kaže Alihodžić.

On kaže i da je bilo još nekoliko nepravilnosti tokom izbora za Studentski parlament.

– Studentski parlament je već odavno izgubio autoritet među studentima, a činjenica da je od tolikog broja studenata na izbore izašlo manje od deset odsto govori dovoljno – priča Alihodžić.

Student prava Ahmed Kavazović optužuje Studentski parlament i studenta prorektora Mersada Ličinu „da nameštaju tendere za organizovanje ekskurzija“.

– Pored toga što je i student prorektor, Ličina je i menadžer turističke agencije (DreamTravel) koja organizuje apsolutno sve studentske ekskurzije bez sprovođenja javne nabavke – tvrdi Kavazović.

Kostić: Ukinuo sam sve uplate studenata
– Otkako sam izabran za rektora, 24. oktobra 2012. godine, ukinuo sam sve uplate studenata na račun parlamenta, tako da nije bilo nikakvih zahteva za uplatu novca niti uslovljavanja da se bez toga ne može overiti semestar. Čak i samofinansirajućim studentima tolerišemo kašnjenja u plaćanju, pa oni bez problema prijavljuju ispite i overavaju semestre – kaže Miladin Kostić, rektor Državnog univerziteta.

U rektoratu Državnog univerziteta i studentskom parlamentu demantuju sve navode studenata, nazivajući ih apsolutnim neistinama.

– Kandidaturu Dženela Alihodžića komisija je odbila jer nije uspeo da sakupi 50 potpisa studenata sa svog studijskog programa. Dat mu je i dodatni rok, ali ni tad nije dostavio valjanu dokumentaciju. Što se tiče zapisnika, potpisalo ga je šest od sedam članova komisije, i to zato što jedan profesor tog dana nije bio na Univerzitetu – priča Mirza Ašćerić, predsednik Studentskog parlamenta.

Student prorektor Mersad Ličina kaže da nije tačan podatak da radi kao predstavnik turističke agencije i da je optužba pokušaj njegove diskreditacije. On dodaje i da ne stoje optužbe da je proneveren novac od studentskih kartica.

Studenti koji su izneli optužbe protiv čelnika Univerziteta kažu da su tvrdnje predočili Tužilaštvu u Novom Pazaru i da su podneli krivične prijave protiv odgovornih. Iz Tužilaštva još nije potvrđeno da li će biti pokrenuta bilo kakva istraga ili će i navodi studenata biti odbačeni.

(Blic)

Comments are closed.